Mansdominansen är fortsatt hög på Sveriges musikfestivaler. Men till skillnad från landets största festivaler kan Urkult i Ångermanland skryta med en större andel kvinnodominerade akter under årets festival.

Hampus Hagstedt / Pressbild

Urkult uppmärksammas för att ha bokat 56 procent kvinnodominerade akter till sommarens festival. Trots det tycker samordnaren Eric Torestad att det är för snällt räknat.

När den ideella och partipolitiskt obundna föreningen Jämställd festival nyligen rensade de manliga akterna från festivalaffischerna tillhörande fyra av landets största festivaler blev det nästan inga akter kvar. En affisch blev helt tom.

Och visst lämnar könsfördelningen på sommarens musikfestivaler lämnar en hel del övrigt att önska. Hela 70 procent av bokningarna på de tio största festivalerna denna sommar är mansdominerande, enligt en preliminär sammanställning som Jämställd festival har gjort. Allra sämst på att boka jämställt är Sweden Rock Festival. När artister och band uppträdde på festivalen den gångna helgen var 96 procent av akterna mansdominerade.

LÄS MER: Festivalaffischerna rensades på män – nästan inga akter kvar

I bjärt kontrast står Urkultfestivalen, vars artistutbud i år består till 59 procent av kvinnodominerade akter.

– Det är såklart jätteroligt att vi uppmärksammas. Men jag tycker att Jämställd festival räknar för snällt på sin statistik. En kvinnlig soloartist räknas som kvinnodominerad, även om hon har med sig ett helt batteri av manliga musiker på scenen, så i verkligheten ser jämställdheten ännu sämre ut, säger Eric Torestad, samordnare för Urkult, till allehanda.se.

Tredagarsfestivalen Urkult äger rum i Näsåker, en tätort i Sollefteå kommun i Ångermanland, mellan 30 juli och 1 augusti.

LÄS MER: Kolumn: Män snor åt sig äran för kvinnors upptäckter

Popagandafestivalen i Stockholm, som tidigare år uppmärksamats just för att ha fler kvinnor i artistuppställningen, har i år 57 procent mansdominerade och 43 procent kvinnodominerade akter.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Nöje