Att ställa egna frågor på jobbintervjun är viktigt. Både för att ta reda på om du vill ha jobbet, och för att visa engagemang. Gerd Wallin, certifierad coach och aktuell med boken ”Mötet – nyckeln till ditt nya arbete”, tipsar om frågor som funkar i alla lägen.

Alamy
Det ger bra signaler att ställa egna frågor under intervjun.

1. Hur ser utvecklings­potentialen ut?
Att utvecklas på jobbet är viktigt både för karriären och för att du ska trivas, och bra arbetsgivare brukar ha en plan för hur det ska gå till. Till exempel genom att erbjuda kompetensutveckling genom utbildningar, mentorprogram, eller möjlighet att jobba på olika avdelningar. Om du inte får något bra svar kan du fråga vad det finns för ­möjligheter att gå externa kurser och utbildningar på ­arbetsgivarens bekostnad.

►LÄS MER: Så lyckas du på jobbintervjun

2. Hur ser en typisk arbetsdag eller arbetsvecka ut?
Frågan är viktig för att sätta dig in i jobbet och se om det passar dig. Beskrivningen kan vara som en tidsrapport med vad som händer vid olika tider, eller storytelling från en arbetsdag. Men en del rekryterare har inte full koll på sådana saker, och då kan du fråga om det finns någon annan du kan prata med.

►LÄS MER: Tio saker du borde tänka på efter jobbintervjun

3. Vad har ni för ­värderingar?
Värderingar är ett vitt begrepp och kan handla om allt från mångfaldsarbete till ”värdeord” som företaget ska efterleva. Värderingarna finns ofta på hemsidan, men kan vara lite luddiga, och då kan du ställa följdfrågor kring sådant som verkar oklart. Mindre arbetsgivare kanske inte ens har funderat på saken, och då kan du fiska själv. Utgå från sådant du själv tycker är viktigt när du ställer frågorna.

►LÄS MER: 10 snabba tips – så vässar du ditt CV

4. Hur ser anställningsprocessen ut?
En anställningsprocess kan ta veckor, och då är det bra att vara mentalt förberedd. Om du inte får ett bra svar kan du ställa följdfrågor som: Hur länge ligger annonsen ute? När blir jag kallad till nästa intervju, och hur kommer den gå till? När kan jag börja jobba? Det bör ligga i rekryterarens intresse att svara för att inte tappa bra kandidater, och för att du inte ska behöva hör av dig och fråga hur det går hela tiden.

►LÄS MER: Här är tio vanliga missar du ska undvika i ditt cv

5. Vad gör ni för att era medarbetare ska trivas här?
Svaret på frågan kan ge dig en fingervisning om du vill jobba där eller inte, och om det verkar vara en sund arbetsplats. Att arbets­givaren ordnar aktiviteter är till ­exempel ett bra tecken, även om det kanske inte är aktiviteter som intresserar just dig. Du kan också fråga vad som görs för att för­hindra stress och mobbning på ­arbetsplatsen.

►LÄS MER: Se upp för kompisfällan på intervjun

6. Vad är företagets planer de närmaste tre åren?
Frågan kan ge massor av spännande information. Det kanske visar sig att företaget ska expandera och att medarbetarna blir dubbelt så många. Eller att huvudkontoret ska flytta utomlands. Fråga också vad förändringen innebär för tjänsten du söker. Det kanske kommer kräva helt ­andra ­saker av dig inom tre år?

►LÄS MER: Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön

7. Hur arbetar ni med mångfald och jäm­ställdhet?
Forskning visar att mångfald på arbetsplatsen ger bättre vinster, och att folk stannar längre och mår bättre. Mångfald handlar om allt från ålder, kön, kultur och etnicitet. Om du till exempel är kvinna kan ett bra jämställdhets­arbete göra att du känner ­dig mer bekväm, och inte behöver fundera så mycket på om ­ditt kön påverkar lönen eller möjligheterna att göra karriär.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset