Medan glaciärerna smälter och havsnivåerna stiger försöker världens främsta arkitektbyråer hitta gröna alternativ för framtidens byggande. Genom smarta fasader, solpaneler, vindturbiner och en väldig massa uppfinningsrikedom ska det ekologiska fotavtrycket bli mindre både på jobbet och i bostaden.

BIG
Det här resort-hotellet planeras vid Kaspiska havet i Azerbadjan och ska använda sig av vind- vatten- och solenergisystem.
SOM
Det här skolbygget planeras i New York. När det står färdigt ska det vara helt självförsörjande för energi.
BIG
Den här speglande bubblan ska sväva över trafikplatsen vid Järvafältet, som ska förbinda Förbifart Stockholm med den nya dragningen av E18. Förutom det estetiska bidrar bubblan genom sina solpaneler med tillräcklig energi för att värma upp 235 hus.
SOM

Konferenscenter i Riyadh, Saudiarabien. Byggnadens tak är konstruerat så att solljuset kan användas på mest effektivt sätt.


BIG
Skyskrapa i Shenzhen, Kina, som genom sin fasad minskar solens uppvärmande effekt på byggnaden.
ARO
Det här "gröna" huset i Syracuse, New York, är byggt enligt tysk standard och förbrukar 75 procent mindre energi den vanliga amerikanska hus.
SOM / Chrystal CG
Den 309 meter höga skyskrapan i Guangzhou, Kina, använder sig av vindturbiner för att generera energi.
Foster + Partners
Det här 150 000 kvadratmeter stora eko-kvarteret planeras i Singapore.
Glessner + BIG
Konceptuell förvandling av en sopförbränningsanläggning i Köpenhamn. Byråns idé är att göra om fabriken till en kombination av energiåtervinningsstation och skidanläggning.
Permasteelisa + ABI + SOM
Fasadsystemet Heliotrace följer solens bana över en himmelen för att maximera dagsljuset in i byggnaden och samtidigt minska onödig uppvärmning.
Glessner + BIG
Strand-resort i Taiwan som effektivt kan reglera vilket solljus som ska släppas in.
Kieran + Timberlake
"Grön" byggnad för Yale-universitetets konstgalleri.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset