Det vanligaste fusket på universitet och högskolor är plagiat. Och har du klistrat in en wikipediasida i din uppsats så vet du nog att du gjort något fel. Men det är inte alltid lika lätt att veta var gränsen går.

Alamy
Om du blir påkommen med fusk kan du bli avstängd i upp till sex månader.

Studenter på Sveriges högskolor och universitet ­fuskar friskt, visar Universitetskanslerämbetets (UKÄ) ­senaste rapport om disciplinärenden. Men en del förbjudna metoder kan vara svåra att hålla koll på, och i vissa fall kanske den fuskande studenten inte ens förstår att den bryter mot reglerna. 

Här är tre vanliga fall­gropar att se upp för.

1. Plagiat
Det kan tyckas självklart att man inte får kopiera någon annans verk, men att avgöra vad som är plagiat är inte alltid helt enkelt. I många fall handlar det om okunskap kring hur mycket det är tillåtet att citera och hur en korrekt citering ska se ut. Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ, tror att ökningen av plagiat beror på att möjligheten att plagiera är mycket större än tidigare och att det därför kan vara oklart för många vad som är ett plagiat.
– I många fall hade det därför kanske varit bra med kurser i hur man refererar för att det ska bli rätt. Man kan alltid förbättra hur man studerar. Dock krävs det oftast ett uppsåt för att plagiera, säger han.

►LÄS MER: Här kan du hitta en spännande utbildning

2. Samarbeten
Det kan verka som en bra idé att samarbeta, men det gäller att passa sig för hur mycket hjälp man ger varandra så att man inte ­snuddar på plagiatgränsen. Det är dessutom inte alltid tillåtet att samarbeta på alla uppgifter. Eva-Carolina Säfvelin, ­utredare på Södertörns högskola, ­berättar att detta är ett av de svåraste fusken att ha koll på.
– Det kan vara svårt att veta hur mycket man får samarbeta om man tidigare arbetat tillsammans i grupp. Men vanligast i sådana här fall är faktiskt att det är en elev som hamnar i tidspress eller någon stressad situation och kopierar delar av någon kompis text, säger hon.

►LÄS MER: Krogbranschen: Det behövs fler YH-utbildningar

3. Icke-tillåtna hjälpmedel 
Detta gäller alltså inte bara fusklappar, vilket är ett rätt uppenbart icke-tillåtet stöd. I vissa fall är det också tillåtet att ta med sig ­papper med uträkningsformler eller kurslitteratur in på sin tentamen. Då gäller det att ha stenkoll på var gränsen går och vad du får och inte får ta med dig. Värt att notera är att mobiltelefonen aldrig räknas som ett tillåtet hjälpmedel, så stoppa undan den.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset