Göran Sydhage, vd för Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF.
Göran Sydhage, vd för Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF.

Midsommar blir som vanligt en av de mest trafikintensiva helgerna i år igen. Många ska fram och tillbaka från festligheter. Firande och semester är för många synonymt med några extra öl eller glas vin. I många fall sveps dessa i snabbare takt än annars, vilket gör att det är svårare att hålla koll på hur mycket det blir.

Just under midsommarhelgen är det därför särskilt många som sätter sig bakom ratten, trots att de inte är säkra på att de är nyktra. Eller ännu värre, trots att de vet att de inte är nyktra.

►LÄS MER: Man frias från rattfylleri: "Körde i sömnen"

MHF och Bilprovningen har under våren genomfört en trafikenkät om svenskarnas attityder och trafikvanor. Enkäten visar att bilisters attityder till alkohol har skärpts något, men bland cyklister är det sämre ställt.

Alkohol och bilkörning hör självklart inte ihop. Ändå tycker 14 procent att det är acceptabelt att köra bil efter att ha druckit ett glas vin. Andelen är dubbelt så hög som föregående år (7 procent), men har utvecklats positivt i förhållande till tidigare år då den stadigt legat på 30 procent.

För första gången ställde vi samma frågor om cykling – och resultatet visar en mycket sämre inställning. Hela sex av tio (61 procent) anser att det är okej att cykla efter ett glas vin. Efter två glas vin sjunker andelen till 40 procent, men efter tre glas anser fortfarande en av fyra (24 procent) att man kan sätta sig bakom styret.

Midsommar är en tid för små grodorna, jordgubbar och Taubeklassiker. Men det är också en tid av osäkerhet och tappade omdömen. En tid då många bilister ställer sig frågan: ”Kan jag köra hem i det här tillståndet?” Körförmågan påverkas redan vid låga promillenivåer och även dagen efter är du en sämre bilförare. Många kör trots sin osäkerhet. Tyvärr verkar det som om många också sätter sig på cykeln och ger sig ut i trafiken när de druckit.

►LÄS MER: Hävdar att hennes kropp brygger alkohol – slipper böter för rattfylla

Det värsta som kan drabba dig när du kör påverkad är inte att bli tagen av polisen. Om du orsakar en olycka som skadar eller dödar någon får det livslånga konsekvenser, både för dig och andra. Vi på MHF möter i vårt arbete mot rattfylleri många människor som drabbats. Människor som själva blivit allvarligt skadade eller förlorat anhöriga bara för att någon kört rattfull. De har alla det gemensamt att deras lidande hade kunnat undvikas om den påverkade föraren hade tänkt till i förväg.

Här är därför några konstruktiva förslag till dig som väljer att skölja ned sillen och andra läckerheter med alkohol:

• Var tydlig mot dig själv och andra om att det inte är okej att den som kör hem dricker något starkare än lättöl.

• Om du har druckit på kvällen låter du bilen stå även dagen efter.

• Bestäm från början vem som ska vara den nyktra chauffören, så vi slipper rattfylleriolyckor denna hårt trafikerade helg.

• Ta alltid paus om du kör längre sträckor. Det gör dig till en bättre förare.

Ingen ska dö av rattfylleri är vårt motto. Kör för det du också.

Göran Sydhage 

Vd för Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt