Stora teatern är en av restaurangerna som rekommenderas.
Stora teatern är en av restaurangerna som rekommenderas.

Här listar Sara Berndtsson tre restauranger som serverar julbord i unika miljöer.

Att samla vänner, familj eller kollegorna för en stunds avkoppling och gemenskap när det närmar sig jul är en härlig grej. Att kombinera det med fantastisk mat i unika miljöer är något som fyller på både inspirationen och energiförrådet för att klara av resten av julstöket.
Julbord på Stora teatern
Att sitta på anrika Stora Teatern scen, under det guldutsmyckande taket och äta julbord är något som tidigare bara varit möjligt i ett välskrivet manus. Men med hjälp utav Niklas Ekstedt och Karl Ljung blir det under åtta dagar i december verklighet även för oss utan skådespelartalang. Stjärnkockarna har skapat ett julbord som har allt en kan önska sig, traditionella inslag som fyllda grisfötter och blodpuddig, men också en lång lista med smakfulla vegetariska alternativ som hasselnötsbullar och rökt kålrot. Och kanske det viktigaste av allt, ett riktigt välfyllt dessertbord.

Julbordet serveras 13–17 december. Pris: Julbord, 595-795 kr, dryckespaket 245-695 kr.
Adress: Kungsparken 1, Göteborg

LÄS MER: Här hittar du Göteborgs bästa hamburgare

Julbord på Nääs Fabriker
Bara ett par mil från Göteborg, I ett gammalt bomullsspinneri från 1800-talet med utsikt över sjön Sävelången bjuds det på traditionellt julbord med modern twist. Samla alla som är hungriga och åk till Nääs Fabriker där köket använder lokala råvaror så långt det är möjligt i allt de lagar. Förutom en härlig matupplevelse i en historisk miljö är det också ett tillfälle att handla julklappar i de kringliggande butikerna. Är du inte är intresserads av shopping? Bege dig då till Badhuset som ligger precis vid strandkanten, där finns det olika bastu och pooler för en stunds avkoppling.
Julbord och jullunch serveras 22 november fram till jul. Pris: 375–675 kr Adress: Spinnerivägen 1, Tollered

Julmiddag på Ästad Vingård
Är drömmen att fira jul på lite varmare breddgrader? Det räcker att åka till Halland för att få rätt känsla! Ästad Vingård i Varberg ligger vackert omsluten av bokskogar och deras restaurang har bestämt sig för att bryta en tusenårig svensk tradition, julbordet åker ut och istället serverar de en avsmakningsmeny med saker och smaker som hör vintern till. Köksmästaren bygger upp en varierande menyn på smakminnen från barndomen och på de bästa svenska råvarorna i säsong. Här kombineras mat och dryck i perfekt symbios, och som det sig bör på en vingård, passa på att testa deras egna ekologiska viner.
Julmiddagen serveras från 28 november till 31 december.
Pris: Avsmakningsmeny, 545–695 kr, dryckespaket, 175–450 kr. Adress: Ästad 11, Tvååker.

LÄS MER: Här är Göteborgs bästa italienska restauranger

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset