Carl Reinholdtzon Belfrage har utsett de restauranger och krogar som var bäst 2016.
Carl Reinholdtzon Belfrage har utsett de restauranger och krogar som var bäst 2016.

Metros matskribent Carl Reinholdtzon Belfrage har gått igenom sitt krogår och när röken lagt sig och allt är sagt och gjort så är det följande restauranger som vinner Metros matpris Guldgloben.

La Strega (1)

Foto: Emelie Lager

Årets hållbara: La Strega

När gav du din fru en zucchini-blomma senast? Och då en biodynamisk odlad sådan från en stadsfarm på Hisingen? Ganska länge sedan gissar jag. Men denna möjlighet gav La Strega oss under året. Och detta var helt i linje med den ekologiska filosofi som präglar hela den fina lilla italienska restaurangen på Aschebergsgatan. Och vad gäller väl utvalda råvaror, vin och öl utan kemi finns det bara Gunnebo Slott som kan mäta sig med La Stregas ambitioner. Varför restaurangen fortsätter att leverera och har växt till sig att bli en riktig gastronomisk maktfaktor i stan. Om man nu är intresserad av genuin och äkta mat vill säga.

The Barn (1)
Foto: Emelie Lager
Årets hamburgare: The Barn

The Barn blev i vanlig ordning en uppvisning i lönnsirapsbacon, BBQ-glaze, picklad rödlök och majjo. Deras köttmonster ser ut som misshandlade boxare som fått gå upp i ringen mot en sårad tiger. Och visst, man riskerar sitt hjärta för varje tugga man tar. I majjon ser jag plötsligt en thoraxkirurg uppenbara sig. Han öppnar mitt bröst, bänder upp det med en stålgaffel och försöker rädda mitt liv. Men jag skiter i vilket, detta är en hamburgare värd att dö för. Och gästspelen på Storan är numera moderna klassiker.

Ramen-Ya (2)

Foto: Emelie Lager

Årets asiatiska: Ramen-Ya

Ramen-Ya

Ramen-Ya kom som en frälsare med mjöl, salt och lite vatten. Guld, rökelse och myrra som får bada i buljong och serveras med allsköns vackra ingredienser. Ramen-Ya tar yrket ”kock” och kokar ned det till sin essens. Och här har vi under året njutit av stans bästa fläsk, grönsaker och groddar som fått simma i buljongen tillsammans med denna enkla, nästan sakrala, nudelmagi.

Blackbird (2)

Foto: Emelie Lager

Årets vegetariska: Blackbird

Blackbird

Blackbird är något så tidsenligt och fint som en vegan-restaurang. Och jag är väldigt förtjust i detta uttryck. Väldigt förtjust. Som matrecensent ställs man ofta inför kniviga moraliska dilemman tack vare många kockars gränslösa fantasi och råvaruval som då samtidigt kan vara helt nihilistiska. Det kan röra sig om utrotningshotade djur eller mat framproducerat på ett för djuret smärtsamt vis. Inga av dessa moraliska dilemman behöver man brottas med på Blackbird. Det är bara rent, vällagat, spännande och samvetsgrant. Eller vad sägs om seitankorv täckt i frityrsmet? Eller ost- och grönkålspaj med rökt tofu?

Bar Centro (2)

Foto: Emelie Lager

Årets nykomling:  Bar Centro

Årets nykomling??? Jo, det blir ju så när stans mest intressanta matambassad byter regi från Tomas/David till Harry/Oskar. Och kampen mot Ravenswood, sponsrade ölkylar och vinpaket fortsätter därmed. Nya Re: Centro höjer vinribban, ratar ”ekologiska” eller ”biodynamiska” viner och serverar bara naturliga Fabergéägg med säkerställd terroir och konstnärligt uttryck. Så lämna nu Albert&Herbert-vantarna hemma, boka något av deras tolv bord eller bara spontant annektera en pall i deras nya vinkorridor.

IMG_3765

Foto: Kombe Gbg

Årets food truck: Kombe Gbg

Kombe GBG blev överlägset den bästa food trucken under året med sin koreanska matrevolution. Bra råvaror och levererat på ett seriöst sätt för en löjligt billig peng. Ja, man ville ju bara beslagta hela matdiligensen och ta med den hem och äta kimchi tills korna kom hem. Kombe satte också stort fokus på hälsa och gör gärna rätter med helande ingredienser. Min medicinska kunskap är ringa, men så länge smakerna är höga så får gärna Kombe bli vår husläkare vilken dag som helst.

PomPom (5)

Foto: Emelie Lager

Årets pizzarestaurang: PomPom

I det vakuum som skapats efter att naturvin mer eller mindre har blivit standard, har kvalitetscider blivit en uppstickare i avantgarde-segmentet. Och först ut att lansera detta i Göteborg var de pigga krögarna Erik, John, Emma och Lars från Folk och Dubbel Dubbel som nu fokuserar på jäst äpple på deras nya ställe Pom-Pom. Att fronta denna cideria anställde de den mycket sympatiske Sebastian Kapocs från Yaki-Da, en värvning i klass med Zlatan till United. Men istället för dim-sum handlar menyn om pizza med en modern tvist. Pom-Pom blev under året ett litet steg för den den internationella pizzakulturen, men ett stort steg för Göteborg.

Gunnebo Slott (4)

Foto: Emelie Lager

Årets restaurang: Gunnebo slott

Gunnebo är en vidsträckt plantering med grönsaker, blommor och örter. Enorma komposter för att biologiskt nedbryta avfall. Komposter som jobbar så hårt att man skulle kunna koka ett ägg i dem. Något som också görs här. Restaurangen är också en bondgård med höns, grisar och kor. Och ett stenkast bort finns en sjö. Till vår stad är ett perfekt gastronomiskt kretslopp som skulle göra Fäviken avundsjukt kommet. Gunnebo är något helt unikt och maten är därefter – sublim. Stans just nu bästa restaurang.

Fatima (1)

Foto: Emelie Lager

Årets lunch: Fatima

Cous cous, rotfrukter och bröd samt en långkokt kyckling kryddad med saffran och inlagda citroner förvandlade under året Stigbergstorget till en marockansk. Både kycklingen och lammet är utsökt tillrett och vi transporteras omedelbart till Marockos galna marknader och mustiga gatukök. Och restaurang Fatima blev verkligen en kulturgärning för Göteborg under 2016. En restaurang som finns av helt rätt anledning. Fokuserad på mat och ingenting annat. En filosofi som inte ter sig så svårbegriplig i teorin, men som är så svår att praktisera. Fatima lyckades med den äran.

Atelier (5)

Foto: Emelie Lager

Årets brunch: Atelier

Detta är en förträfflig lyxbrunch på det charmigaste hotellet i stan, Pigalle. Här har jag njutit av bovetevåffla med löjrom, egg royale samt flankstek och bakat ägg. Till dessert blev det äpple, glass och havresmulor. Inramningen är maximalistisk och vackert designad. Och i bakgrunden en brasa och dj. Alltså en mer elegant och uppstyrd brunch. Ett föredöme i brunchvärlden helt enkelt och det mest naturliga valet till årets brunch.

Alsham

Foto: Emelie Lager

Årets budget: Falafel Alsham

Alsham tog klassiska rätter från Mellanöstern och lyfte upp dem till både gastronomisk och estetisk konst. Råvaror behandlas som diamanter och finishingen är inget annat än ett hantverk från den högre skolan. Brödet nybakat, sprött och färskt. Råvarorna – lök, persilja, paprika – härliga. En solig dag med en välfylld falafel i handen kan här bli något av ett minne för livet. Så kändes det i alla fall då jag satt med min högst eftertraktade kikärtsbollsrulle som kocken lagar efter recept han lärt sig som politisk fånge i Israel. Bara en sådan sak.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset