Här är Göteborgs bästa krogar, tipsar Sara Berndtsson.
Här är Göteborgs bästa krogar, tipsar Sara Berndtsson.

Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Metros matskribent Sara Berndtsson har gått igenom sitt krogår. Här är restaurangerna som står kvar som Metros Göteborgsfavoriter år 2017.

Årets finkrog: Björk och Bambu, Vegagatan 50

Med tekniker från det kinesiska köket skapar Björk och Bambu eleganta rätter på nordiska råvaror. Den lilla familjerestaurangen lämnar inget åt slumpen och utvecklas ständigt i riktningen framåt och bättre med fru Bambu i matsalen och herr Björk bakom grytorna. Ett engagerat samarbete med producenter och leverantörer ser till att du som gäst får spänstiga dumplings knådade på mjöl från Limabacka kvarn och spännande viner i glaset.

LÄS MER: Här hittar du Göteborgs bästa bruncher

Årets vegetariska: En deli i haga, Haga Nygata 15

Här möts du av en välfylld delidisk med grönsaksbollar, röror och sallader som äts i pitabröd, eller på det lite lyxigare sättet där du serveras ”lite av allt”. Det är färgsprakande, smakfullt, vällagat och allt med en härlig medelhavstwist. Troligtvis är det mat som detta som förlänger vårt liv, för här fylls din kropp av ett välsmakande klorofyll vid varje tugga.

Årets snabbmat: Gourmetkorv, Lindholmen, Nordstan, Bohusgatan, Södra Larmgatan

Innan den frodiga Gurmetkorven visade sig med sin uppenbarelse var snabbmat i Göteborg förpassat till en guldpengs-burgare eller en opersonlig kokt med bröd på hörnet. Nu kan du på flera platser i stan med glädje snabbt ta en rejäl tugga i en argentinsk chorizo. Kanske med surkål och riktigt mos vid sidan av och uppe på korven en rejäl klick lokal-lagad romsenap. På ett snyggt och rejält sätt har har Gourmetkorv skapat den perfekta måltiden att inta i stående position.

Årets budget: Jenin Grill, Magnetgatan 6, Färgfabriksgatan 9, Backaplan 1

Kolgrillslegenden Jenin Grill har den senaste tiden skapat en gyllene triangel runt Backaplan. Med tre restauranger och ett miniimperium av smakfulla mixtallrikar får de folk att vallfärda från hela Göteborg. Här finns enkla råvaror som med ett skickligt handlag förvandlas till en lätt, sotad och prisvärd måltid som smakar allra bäst i goda vänners lag.

LÄS MER: Här är Göteborgs bästa hotellbarer

Årets nykomling: BOV, Gibraltargatan 20

2017 var året då den Napolitanska pizzan klev in på Unescos världsarvslista och som en skänk från ovan öppnade BOV i en källare i Johanneberg. Här är det lika trångt som hemtrevligt och de unga gänget bakom den heta vedungsspisen levererar pizzor och vilda naturvin som lämnar dig med känslan, att hit måste jag gå igen. För oavsett hur många slicar du äter så är det en perfekt mättnadskänsla som infinner sig av den välarbetade degen och smilgropsframkallande servicen.

Årets bar: Stranger, Kungstorget 14

I en källare på Kungstorget hittar vi Göteborgs sämst bevarade hemlighet som blivit mer välkänt än någonsin. 2017 tog de hem titeln som en av världens 50 bästa barer och det är inte en liten sak. Stranger har med råge visat att det inte bara är de största städerna som kan servera cocktails i världsklass. Med hög hantverksmässig kvalité och rå lekfullhet skapar de varje månad nya drinklistor som får dig att vilja spendera alla dina sparpengar på cocktails som om det inte fanns en morgondag.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset