De 16 åkarna i Ikaros kommer att vinklas in så att de ligger horisontellt med ansikte och överkropp under åkturen.
De 16 åkarna i Ikaros kommer att vinklas in så att de ligger horisontellt med ansikte och överkropp under åkturen.

Sommaren är äntligen här. Men på Gröna Lund planerar man redan för nästa, inför nästa sommar ska nöjesparken bygga en helt ny attraktion där åkarna störtar i 90 graders vinkel mot marken. ”Det här är något för de allra våghalsigaste”, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund.

Ikaros, som attraktionen kommer att heta blir den första i sitt slag i Europa, och den andra i världen – en liknande finns på ett nöjesfält i Florida.
Åkturen är verkligen inget för fegisar: åkarna kommer att släppas i en liggande position där de har ansikte och överkroppen mot marken och sedan faller man kontrollerat 95 meter ner.  

– Det är bland det läskigaste man kan göra, jag tycker att Fritt fall är på gränsen vad jag själv vågar åka, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund. 

LÄS MER: Här testar Metro Grönans karuseller med en 360-kamera

Ikaros kommer att byggas på en bro mellan Lustiga huset och Jetline. Namnet Ikaros kommer från den grekiska mytologin, där Daidalos och Ikaros byggde vingar av fjädrar och vax. Men Ikaros kom för nära solen, vaxet smälte och han störtade rakt ner mot sin död. Ikarostornet kommer bli runt 100 meter högt och har plats för 16 åkare åt gången som sitter i en fallvinkeln. 

Nästa sommar, 2017, ska Ikaros stå klar på Grönan.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje