Grönsakerna har sina olika säsonger – tomaterna har sin under sensommaren. Henrik Norén är grundare av restaurang Gro i Stockholm.
Grönsakerna har sina olika säsonger – tomaterna har sin under sensommaren. Henrik Norén är grundare av restaurang Gro i Stockholm.

Grönsaker och frukt är som oss människor i viss mån – de trivs bäst under olika tider på året. Henrik Norén, grundare av restaurang Gro, berättar varför det är viktigt att följa säsongerna i matlagningen. "Vi serverar aldrig tomater på vintern", säger han.

Grönsaker och frukt som får mogna naturligt kräver mindre energi, smakar mer och innehåller mer näring, enligt Naturskyddsföreningen

Henrik Norén är en av grundarna till Restaurang Gro i Stockholm. Han berättar att de alltid följer den svenska grönsakssäsongen.

– Det är bra på många sätt. Det finns ofta mycket bra närproducerade grejer som inte behöver färdas så långt, och det är bättre kvalitet på grönsakerna när de inte ligger och lagras så länge, säger han.

– Det är roligt också, då varieras menyn året om. Allting har sin säsong, fortsätter han.

LÄS MER: Quiz: Vet du vad det här är för frukter och grönsaker?

Blir det någon smakskillnad om man använder tomater i januari och när de har säsong?

– Verkligen. De får mer sol på sommaren och får växa naturligt i sin egen takt. Tomaterna får mer sötma, mer karaktär och smakar mer tomat. Vi köper inte tomater på vintern och vi serverar det inte i restaurangen.

Det är ofta samma sak med vintergrönsakerna – att äta morötter på vintern, som fått ligga och växa längre, smakar bättre.

– Det gäller nästan alla rotfrukter, säger Henrik Norén.

LÄS MER: Nej, du kan inte se om en frukt är genmodifierad genom den här koden

Här är din guide i djungeln: Grönsakerna du inte ska äta nu, och de som är okej.

Sommar (juli-september)

Svenska grönsaker: Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini.

Svensk frukt: Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron.

Europeiska grönsaker: Mangold, paprika.

Europeisk frukt: Melon, nektarin, persika.

Höst (oktober-december)

Svenska grönsaker: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtsskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, stjälkselleri.

Svensk frukt: Äpple.

Europeiska grönsaker: Aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat.

Europeisk frukt: Apelsin, citron, kiwi.

Vinter (januari-mars)

Svenska grönsaker: Brysselkål, grönkål, jordärtsskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål.

Svensk frukt: Äpple.

Europeiska grönsaker: Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat.

Europeisk frukt: Melon, nektarin, persika.

Vår (april-juni)

Svenska grönsaker: Isbergssallad, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål.

Svensk frukt: Rabarber

Europeiska grönsaker: Blomkål, broccoli, fänkål, mangold.

Europeisk frukt: Citroner, persika.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om frukt