Greklands statsminister Alexis Tsipras i det grekiska parlamentet under fredagen.
Greklands statsminister Alexis Tsipras i det grekiska parlamentet under fredagen.

Grekland har överlämnat ett nytt reformförslag till eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem, ett förslag som bland annat innehåller höjda skatter för företag och högre momsbeskattning på hotell.

Greklands regering sände reformförslaget till eurofinansministrarnas ordförande Dijsselbloem sent på torsdagskvällen. I förslaget erbjuder landet en översyn av pensionerna och höjda skatter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Bland annat framgår det att den grekiska regeringen vill underlätta privatiseringen av regionala flygplatser och vissa hamnar och att försvarsbudgeten ska minskas med 300 miljoner euro.

Grekland erbjuder även en momsbeskattning på hotell på 13 procent och 23 procent för restauranger. Man föreslår även en höjd förmögenhetsskatt och höjda skatter för företag. I förslaget står det står även, enligt Reuters, att överskottsmålet behöver ses över eftersom situationen har förändrats.

► LÄS MER: Det här händer i Grekland – skuldkrisen i 10 enkla steg

Med ekonomin i fritt fall väntar nu Grekland på EU:s dom över vänsterregeringens reformer, medan Bryssel manar långivarna att ta tag i den grekiska skuldfrågan.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk gav tidigare under dagen flankstöd till de grekiska bönerna om att landets gigantiska statsskuld på något sätt måste behandlas av långivarna.

– Ett realistiskt förslag från Grekland måste matchas av ett lika realistiskt förslag från långivarna om hållbar skuldsättning. Bara då går det att skapa en situation som alla tjänar på, sade Tusk på en presskonferens i Luxemburg efter att ha talat i telefon med Greklands premiärminister Alexis Tsipras innan reformförslaget lades fram.

Den grekiska skulden uppgår till närmare 180 procent av landets BNP och har blivit allt mer central i frågan om hur landet ska klara av sin ekonomi. Att skjuta in nya krispengar bara för att betala av på gamla lån har beskrivits som ohållbart av en lång rad ekonomer.

Även Internationella valutafonden (IMF) anser dock att en "rekonstruktion av skulderna är nödvändig", förklarade IMF-chefen Christine Lagarde på en konferens i Washington i onsdags, enligt AFP.

Övriga euroländer, förutom Grekland, är har hittills visat sig föga lockade av att göra någon "haircut" och skriva ned skulderna.

"Jag planerar för en seriös debatt om Tsipras åtaganden, inte för att gå till frisören", twittrade Estlands premiärminister Taavi Rõivas som svar på Tusks uttalanden.

Innehållet i de grekiska planerna ska snabbehandlas under fredagen av EU-kommissionen och Europeiska centralbanken (ECB).

► LÄS MER: Så påverkas dina pengar av krisen i Grekland

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik