Hajen tros vara relativt nyfödd, vilket i alla fall tyder på återväxt för den extremt ovanliga arten.
Hajen tros vara relativt nyfödd, vilket i alla fall tyder på återväxt för den extremt ovanliga arten.

Normalt skulle en analkande haj kanske ge dig panik. Men om du fick syn på den här hajen är det mer troligt att du skulle vilja simma efter och kela med den.

Hajen kallas ”pocket shark” – fickhaj – och även om den är tillräckligt liten för att rymmas i din ficka är det inte där namnet kommer ifrån skriver National Oceanic and Atmospheric Administration. I stället syftar det på fickor bakom fenorna.

Den enda gången arten tidigare har fångats var i Peru för 36 år sedan. Det här fyndet gjordes av forskare som undersökte kaskeloters matvanor i Mexikanska gulfen. Och på tal om det – visst ser hajen ut som en liten kaskelot?

Totalt mäter det unga exemplaret 16 centimeter från svans till nos. Det fångades in först 2010 men det var först när de bevarade proverna vid marinobservatoriet i Pensagoula, Florida, nyligen gicks igenom som upptäckten gjordes.

Hajen tros äta genom att ta bett från större byten och sedan simma därifrån. Vad själva fickorna har för funktion är än så länge ett mysterium.

– Upptäckten av en så extremt ovanlig fisk är spännande, men det är också en påminnelse om att vi har mycket att lära om vilka arter som finns i våra hav, säger Mark Grace från National Oceanic and Atmospheric Administration.

► LÄS MER: Djur med teddybjörnsansikte siktat i avlägset hörn av jorden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset