Johannes Sjögren, Marie Carlsson, Kerstin Drake, Katarina Stenkvist och Anna-Stina Lindmark på RFSL förbereder premiären för fritidsgården Egalia.
Johannes Sjögren, Marie Carlsson, Kerstin Drake, Katarina Stenkvist och Anna-Stina Lindmark på RFSL förbereder premiären för fritidsgården Egalia.

Världens första fritidsgård för homo-, bi- och transsexuella öppnar i dag

FRITIDSGÅRD. Världens första fritidsgård för homo-, bi- och transsexuella ungdomar invigs i kväll på Sveavägen i Stockholm.
– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda en fristad för ungdomar som faller utanför och inte passar in i heteronormen, säger Jerry Adbo, ordförande i RFSL Stockholm.

Egalia heter gården och är öppen måndagkvällar och fredagkvällar. Åldersgränsen är 13–20.
– Vi har sett ett ökat behov av verksamheter som vänder sig till tonåringar. Som 13-åring vet man väl ännu inte riktigt vem man är, 15–16 år är en vanligare ålder för att komma ut och berätta för omgivningen om det här, men måste inte vara uttalat det ena eller andra, många av de yngre som kommer hit är bara sökande och funderar kring sin sexualitet, säger Katrin Odelius, förvaltningschef för RFSL Stockholm.
– Alltid annars är man i minoritet. Det är skönt med ett ställe där man är i majoritet, säger Anna-Stina Lindmark som studerar till fritidsledare och ska praktisera på fritidsgården Egalia.

Pengar från Allmänna arvsfonden gjorde att RFSL kunde inreda en lokal och anställa fyra fritidsledare. Här kan ungdomarna måla, sy, pyssla, spela spel, delta i samtalsgrupper eller bara umgås.
– Det är den första i världen, vi har verkligen kollat, säger Katrin Odelius. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset