Årets maffigaste tv-högtid står för dörren. I fjol såg 3,7 miljoner svenskar ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” på SVT. Men det finns mycket annat tv-godis att frossa i. Eller vad sägs om Håkan Hellström från Ullevi, Solsidan-final och bibliska konspirationsteorier? Gina Dirawi sitter beredd med tändstickorna på julafton.

Alloverpress

Familjeunderhållning

* Gina Dirawi, SVT1 24 december 14:55

När Gina Dirawi utnämndes till julvärd överöstes hon av kärlek. Va? Jojomen. Många tidningar gjorde en grej av det näthat som – också – riktades mot den superbegåvade programledaren. Men nyhetssajten kit.se visade på ett föredömligt sätt att bilden var snedvriden: den femtonde, och yngsta, julvärden i ordningen fick framförallt nätkärlek från svenska folket. Låt oss fokusera på det. Så kan de mossiga hatarna sitta på julafton och sakna Arne Weise hur mycket de vill.

* Stjärnorna på slottet. SVT1 26 december kl 20.00 (1:5)

Långköraren "Stjärnorna på slottet" lider av samma typ av näringsbrist som "Så mycket bättre". Soppan blir tunnare för varje år. Helt enkelt för att antalet A-kändisar är begränsat. Med det sagt: formatet fungerar fortfarande. I år medverkar Stefan Sauk, Amanda Ooms, Claire Wikholm, Morgan Alling och Marika Lagercrantz.

* Kalle Anka och hans vänner önskar god jul SVT1 torsdag 24 december kl 15.00

"Vem är det som kör egentligen?" Den här julaftonklassikern premiärsändes i SVT 1960. Den amerikanska tidningen Slate skrev 2009 en omtalad artikel där skribenten hånade den svenska traditionen. Men och? Vi håller lika krampaktigt i Kalle som i grötsleven.

* Tusen år till julafton, SVT1 och Barnkanalen, varje dag fram till och med julafton 07.15

Det sägs att årets julkalender, där Erik Haag och Lotta Lundgren tar med oss på en resa i historien från vikingatiden till i dag, får mycket skit på internet. Å andra sidan: tänk om Facebok hade funnits när Sif Ruud och Johannes Brost gjorde "Stjärnhuset" 1981?

* Kjell, TV4 Play

TV4:s alternativa julkalender är serien som gått från Youtube-kult – till snudd på folklig. Den skruvade humorn tillsammans med dockornas fint utmejslade personligheter har gett serien en trogen fanskara. Upphovsmakarna Björn Carlberg och Daniel Eskils borde få ett långt större erkännande för Kjell: en av vår tids största humorsensationer, stämd i en helt egen tonart.

Musik

* Håkan Hellström Live SVT1 måndag 28 december kl 21.15

Sommaren 2014 mosade ett visst universalgeni från Västra Frölunda – han i sjömanskostym ni vet – Springsteens publikrekord på Ullevi. Vid sidan av Cheopspyramiden och Babylons hängande trädgårdar så räknas konserten i dag som ett av världens sju underverk. Åtminstone av dedikerade Håkan-fans som fattat det där med att man måste dö några gånger, för att kunna leva. De som inte var där på Ullevi för snart två år sedan, när 69 394 människor blev till en enda kropp under en grisrosa västkusthimmel, får en ny chans i mellandagarna.

* Best of Bråvalla 2015 SVT1 fredag 1 januari kl 22 30

Det bästa från Sveriges största musikfestival: Robbie Williams, Lars Winnerbäck, In Flames, Little Jinder. Mest minnevärt är trots allt Zara Larssons slutord i tjafset med Günther : ”Fuck Günther, fuck alla kvinnohatare”, sa hon från scenen – men lät sångrösten tala i övrigt.

 

* Alla hyllar Bruce Springsteen, SVT2 fredag 25 december kl 20 50

Inspelat från Los Angeles Convention Center 2013, där en rad prominenta artister sjunger Bruce Springsteens låtar under en speciell hyllningskväll. Elton John, Neil Young, Sting, John Legend och Mumford and Sons är några av de medverkande. Kvällen avslutas med ett 40-minutersgig av New Jersey-ikonen själv.

 

* I kväll är vi kungar (Petter, Ison & Fille, Lilla Namo, Rosh)”, SVT1 3 januari kl 2230

I våras gav sig den svenska hiphop-eliten ut på en gemensam Sverigeturné. Förutom Petter, Ison & Fille, DJ Sleepy och DJ Taro medverkade även Lilla Namo, Rosh och  Blen. Fem av landets största hiphopartister på samma scen som framför varandras låtar.

Nötknäpparen SVT1 26 december kl 15

Vi befinner oss i Lillköping hos Tant Brun, Grön och Gredelin - julstöket är i full gång. ”Nötknäpparen” brukar kallas för julbaletternas julbalett. Just den här familjebaletten har blivit en framgångsrik jultradition på många operahus över hela världen. Varje jul sänds föreställningen även på SVT. Den här versionen av "Nötknäpparen" spelades in på Kungliga Operan i Stockholm 1996.  

Alloverpress

Dokumentärer

 

* Leif GW Persson – min klassresa, SVT1 tisdag 29 december kl 20.00 (1:1)

Nu kommer dokumentären om arbetargrabben som blev en älskad kulturpersonlighet. Två timmar om Leif GW Persson, berättad av Jens Lind – mannen med landets lenaste voice over. Berättelsen spänner över sju decennier, från kriminologens födelse vid andra världskrigets slut.

 

Taikon, SVT1 söndag 10 januari kl 21

Unisont hyllad dokumentärfilm av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas – om Sveriges Martin Luther King. Katarina Taikons självbiografiska böcker om Katitzi gjorde henne till en av våra mest älskade barnboksförfattare.   Kändisskapet använde hon till en envis kamp för mänskliga rättigheter.

 

* Magnus Härenstam - morsning & goodbye (seriestart), SVT1 måndag 28 december kl 20.00 (2:2)

I två program får tittarna lära känna den nyligen framlidne Magnus Härenstam – en av våra mest betydande humorister och programledare. Del 1 bjuder på en potpurri av intervjuer, reportage, samtal och klipp. I det andra programmet får vi se Magnus Härenstams sista scenshow med den ödesmättade titeln.

 

* Felix stör en ingenjör, TV4 28-31 december kl 1930

D okumentärserie där tittarna får följa med den teknikintresserade och trivsamt tv-avslappnade komikern Felix Herngren när han besöker svenska ingenjörer i utlandet och testa r innovat iva tekniska konstruktioner. Den här säsongen reser han till Tokyo, Nashville och Kampala.  

 

* Biblical conspiracies, Discovery Channel 20 dec kl 21

Kan verkliga spår från platser i Bibeln ge ledtrådar till ursprunget för berättelserna? Arkeologiska fynd granskas i serien "Biblical conspiracies". Med hjälp av ny teknik återvänder arkeologerna till gravar och ruiner för att hitta nya ledtrådar.

Alloverpress

Tv-serier

* Finalen av Solsidan, TV4 20 december kl 20
Skildringar av renoveringshysteri och livsstilsångest har gjort "Solsidan" till en av de mest lyckade komediserierna i svensk tv någonsin. Rekordsiffran 2,5 miljoner såg det första avsnittet av seriens andra säsong (2011). "Solsidan" har sedan dess tappat en del publik och kvalitet. Så för renommén är det bra att Alex, Mickan och Ove går i tv-graven efter finalen i jul. I det allra sista avsnittet möter Anna en jobbig granne som får henne att vilja  flytta till Södermalm.

 

* Gentlemen och gangsters, SVT1 fredag 1 januari kl 21 (1:4)

Klas Östergrens hyllade boksvit blir miniserie i SVT. Den här versionen bygger på  Mikael Marcimains filmatisering som hade biopremiär fördrygt ett år sedan . I rollistan märks bland annat David Dencik, Ruth Vega Fernandez och Sverrir Gudnason.

 

* River, Netflix

BBC-producerade River, som lades ut på Netflix i slutet av november, är en av årets absolut bästa tv-serier. Perfekt att sträcktitta på i mellandagarna. Stellan Skarsgård sänder seismiska skalv genom tv-landskapet i sitt livs roll.

 

* Fröken Frimans krig 2, SVT1 fredag 25 december kl 21 (1:3)

Mycket gott kan sägas om Fröken Frimans krig. Framförallt imponerar skådespelararsenalen: Sissela Kyle, Sofia Ledarp, Maria Kulle och Frida Hallgren gör ett strålande jobb. I julens nya avsnitt blir deras livsmedelsbutik en hemlig samlingsplats i gruppens kamp för kvinnlig rösträtt.

 

* Downton Abbey – julspecial, SVT1 lördag 26 december kl 21

Händelseutvecklingen på storgodset i tv-serien Downtown Abbey är lika trög som mormors knäcksmet. När de flesta dramaserier använder u-svängar för att få fart på storyn kan minsta farthöjning här räcka för att att man ska kastas bakåt i fåtöljen. Dags för den sista julspecialen med familjen Crawley och deras tjänstefolk. 

TT bild

Film

* Monica Z, SVT1 lördag 2 januari kl 21

Det krävdes en dansk regissör för att skapa en av de bästa svenska filmerna i modern tid. Regissören Per Fly ligger bakom Monica Z. Huvudrollen görs av Edda Magnason, som är både porträttlik – och nästan häpnadsväckande träffsäker i rösten.

 

* Gudfadern-trilogin, Kanal9 måndag-torsdag 28-30 december kl 21

Skildringen av maffiafamiljen Corleone är en av filmhistoriens största succéer. I mellandagarna repriseras hela trilogin på Kanal9. Ett erbjudande som knappast går att tacka nej till.

 

* Gladiator, TV3 30 dec

Verkligen en långfilm, med betoning på den första stavelsen. 163 minuter högkaratigt Ridley Scott-guld. Gona in dig i soffan och processa resterna från julbordet.

 

* Mannen på taket, SVT1 måndag 4 januari kl 21

Klassisk svensk film baserad på   kriminalromanen  "Den vedervärdiga mannen från Säffle"   (1971), skriven av Sjöwall/Wahlöö (s om Leif GW Persson utropat till landets vassaste deckarförfatttare). Filmen är skriven och regisserad av en annan ikon: Bo Widerberg.

 

* Tomten är far till alla barnen Tv4 24 december, kl.21

Kolsvart komedi – om en julafton som spårar ur. Groggfylla, tomtemisshandel och otrohetsaffärer i en oskön cocktail. Peter Haber, Katarina Ewerlöf, Anders Ekborg och Dan Ekborg är alla lysande.

 

TT bild

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Wkd reportage