Gåtan bakom varför vissa par har ett mer tillfredsställande sexliv än andra är löst. Ett bra sexliv är inte något som ”bara blir” – tvärtom!

Nyligen kom forskning om hemligheten bakom ett tillfredsställande sexliv. Forskningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Personality and Social Psychology (som ges ut av amerikanska psykologförbundet) och är resultat av en studie gjord på 1900 personer som var i homo- och heterosexuella relationer. De fick svara på frågor om hur de såg på sitt sexliv.

Det visade sig att de flesta hade en slags smekmånad på mellan två och tre år. Under den perioden var alla på ungefär samma nivå av sexuell tillfredsställelse, men därefter stötte de flesta på problem. Forskarna kunde urskilja två grupper bland deltagarna i studien: Den ena trodde att ödet styr över sexlivet, det vill säga att sex automatiskt blir bra om man bara träffat rätt person. Den andra såg sexlivet som något som kunde utvecklas och förbättras.

LÄS MER: Här är sextrenden för frånskilda

De som trodde att sexlivet ”bara blir” av sig själv hade lättare att bli besvikna. Det gick också sämre för dem som använde sexlivet som en barometer för förhållandet i stort, som trodde att problem i sexlivet betyder att hela relationen var illa ute.

Då gick det bättre för gruppen som upplevde att sexuella problem är ganska vanligt och att det inte behöver betyda att relationen är i farozonen, de som ansåg att sexuell tillfredsställelse kräver ansträngning och arbete. Den gruppen lyckades bättre med att upprätthålla ett bättre sexliv OCH en bra relation.

Själva idén att det finns en enda (ibland ödesbestämd) partner som är den rätta, och när hen kommer så kommer alla våra önskningar att uppfyllas – även de sexuella – är en destruktiv drömbild förankrad i vår tids romantiska ideal. Drömbilden ligger dock långt ifrån de framgångsfaktorer som forskarna fann i förhållanden där människor var nöjda.

Forskaren som lett studien, socialpsykologen Jessica A Maxwell från Torontos universitet, menar att tron att en person kan tillfredsställa alla ens sexuella behov utan att det behövs någon gemensam kommunikation eller ansträngning har likheter i andra dysfunktionella föreställningar, till exempel om kön och sexlust som något förutbestämt (manligt-kvinnligt).*

Studien visade också att många kvinnor var förespråkare för det romantiska idealet att hitta ”den rätta”, men också att kvinnor var mer benägna att förstå att man behövde jobba på sitt sexliv.

Allt är inte svartvitt, här finns också en gråzon som är hoppfull: Många av dem som såg relationen som ödesstyrd kunde ändå vara öppna för att göra förändringar i sitt sexliv. Rådet är: Sätt igång!

LÄS MER: Här är tekniken som hjälper om du kommer för snabbt

Råd på vägen

  1. Fyll tankarna med sexuella fantasier.
  2. Avsätt tid för sex.
  3. Vänta inte alltid på att den sexuella lusten ska komma av sig själv utan ta sexuella initiativ och se om handlingen leder till lust (gör den inte det så strunta i det och testa en annan gång).

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset