Domännamnet dittval.org, som tidigare tillhörde en antirasistisk organisation, har tagits över av personer som påstår sig göra opinionsundersökningar. Men personerna bakom sajten är allt annat än seriösa. "De har tagit över sidan. Vad olyckligt. Det är ett krig", säger en av de som registrerade domänen 2010.

2010 startade tre anonyma killar projektet DittVal.org med syftet att få folk att inte rösta på Sverigedemokraterna i valet. Detta gjorde de bland annat genom ett antal filmer där fakta i Sverigedemokraternas huvudfrågor presenterades – så att man skulle kunna ha motargument. 

– Det var jag och två kollegor som gjorde det ideellt. Men efter första riksdagsvalet blev vi så knäckta. Du vet inte hur många mejl om dagen där det stod: "hoppas era döttrar blir våldtagna". Det var otroligt tungt. Till slut sa jag till mina kollegor att vi måste sluta, för vi mådde så psykiskt dåligt. Vi äger inte domänen längre, säger en av de personerna som var med i projektet. 

Men i augusti 2014 registrerades samma domän igen. Denna gång med en troligtvis helt annan agenda. Domänen registrerades i Arizona och går inte att spåra till någon person eller något företag då den medvetet dolts genom tjänsten Godaddy. Med avsändaren Dittval.org har de sedan dess skickat ut sms till folk för att fråga vad de ska rösta på. Resultatet visas sedan på deras sajt, uppger de. 

– De har tagit över sidan. Vad olyckligt. Det är ett krig, säger personen bakom 2010-års version av DittVal.org när han får se den nya sidan.

Det går inte att säkerställa att de som registrerade domänen ens känner till projektet från 2010 men värt att notera är att domäner som dittval.net och dittval.info fortfarande är lediga och att det nya Dittval.org hittills synts i minst sagt oseriösa sammanhang.

Bland annat syns väldiga likheter med den tidigare sajten Marknadsinsikt.com, som skickade ut sms identiska med de som skickas ut av Dittval.org i dag. Även de som startade den domänen gjorde sig anonyma genom att använda Godaddy. Konsumentverket säger att de fått in 23 anmälningar. 

– Men eftersom det rör sig om marknadsundersökningar rör det sig inte om reklam och är därför egentligen inte en fråga för Konsumentverket, säger Hans Lundin på Konsumentverkets presstjänst. 

Enligt dagensopinion.se har ett flertal undersökningar från den troliga förlagan, marknadsinsikt.com, publicerats på den främlingsfientliga sajten Avpixlat. I övrigt tycks inte undersökningarna ha publiceras någonstans än på den egna sajten, där Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet tycks gynnas mer än i andra opinionsundersökningar.

Den 1 september uppgav dem till exempel att SD hade 12,34 procent av väljarnas stöd, medan de vid samma tidpunkt hade 11,33 procents stöd enligt YouGov och 10,4 procent enligt Sifo. Vidare hade Vänsterpartiet vid samma tidpunkt 10,31 procents stöd i dittval.orgs undersökning, medan de i Yougovs mätning hade 6, 67 procent samt 7,5 procent i Sifos. 

Efter att Metro varit i kontakt med de som grundade Dittval.org 2010 har de valt att ta bort länken till Dittval.org från sina Youtube-klipp, så att de inte kan blandas ihop med 2014 års version av sajten. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014