Precis som med hundar behövs en förare i form av en människa när råttorna sniffar efter minor. Hittar en råtta någonting tar teknikern/råttföraren över och desarmerar minan.
Precis som med hundar behövs en förare i form av en människa när råttorna sniffar efter minor. Hittar en råtta någonting tar teknikern/råttföraren över och desarmerar minan.

Efter mer än två årtionden av inbördeskrig är Kambodja ett av de mest drabbade länderna av landminor. Nu har man hittat ett sätt att bekämpa sitt problem – sniffande råttor.

Rex Features

Ms. Sophea och råttan Beatrice arbetar ihop för att röja landminor från Kambodjas marker.

Rex Features

Råttan Janintha på jobbet.

Kambodjanska Mine Action Center (CMAC) har länge jobbat för att säkra landet från explosioner av landminor. Nu har de slagit ihop sig med en belgisk organisation som framgångsrikt tränat afrikanska råttor att identifiera minor, skriver Rex Features.

– Den arten av råttor man arbetar med är nästan blind, men har ett högt utvecklad luktsinne, säger fotojournalisten Claudio Montesano Casillas som dokumenterar projektet till Rex Features.

Råttorna har tidigare visat sig framgångsrika i afrikanska länder som Angola och Mocambique, och för drygt ett år sedan testades de för första gången på en annan kontinent. Och hittills har arbetet gått bra. 6.66 hektar land har röjts och är nu fritt från minor. Totalt ska 177 hektar mark gås igenom.

►LÄS MER:  Hör råttan gnaga sig upp ur Pers toalett

Hjälteråttorna, som de kallas, väger bara 1.1 kilo och har därför ett övertag mot hundar som tidigare använts för att nosa sig fram till landminor – de behöver inga säkerhetsvästar.

– På grund av deras låga vikt kan de inte utlösa en mina, säger Claudio Montesano Casillas.

Och det är inte heller en jobbig arbetsdag råttorna utsätts för. En vanlig dag jobbar de mellan 6 på morgonen och 11 på förmiddagen. De klarar inte av de höga temperaturer som är under resterande delen av dagen. Då kopplar de istället av och belönas med godsaker som jordnötter och bananer.

►LÄS MER:  Råttor känner ånger precis som du

En hjälteråtta kan söka minor på upp till 200 kvadratmeter under 20 minuter, något som det kan ta en tekniker med metalldetektor 1–3 dagar att slutföra. Och när jobbet är klart delas marken åter ut till lokala bönder som kan börja bruka jorden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset