Carl Bildt, Charlotte Kalla och Ronaldo är några avbildningar som väckt reaktioner.
Carl Bildt, Charlotte Kalla och Ronaldo är några avbildningar som väckt reaktioner.

Carl Bildts avbildning i riksdagen väckte en hel del reaktioner. Men hans porträtt är inte det enda som skapat känslor hos betraktaren.

Den 16 april avtäcktes Carl Bildts porträtt i riksdagen och hänger i trapphallen i Östra riksdagshuset. Talman Urban Ahlin kallade avbildningen för ett ”djärvt verk”. Andra var mindre imponerade och jämförde medaljongen med bland annat Weirdwood-träden i tv-serien ”Game of Thrones”.

Här är andra fem andra avbildningar vi minns:


Charlotte Kalla; Tärendö, Sverige

Bronsstatyn av skiddrottningen uppfördes 2010 på uppdrag av Pajala kommun och står i Tärendö. Den stora frågan är om det ens är Kalla som är avbildad, för lik är den då inte.

 

Cristiano Ronaldo; Madeira, Portugal
När fotbollsproffsets staty visades upp 2017 möttes den med hån världen över. Det slutade med att statyn gjordes om och en ny visades upp ett år senare. Men flera statyer av fotbollsspelaren har dissats under åren. Bland annat den i hans hemstad Funchal.

LÄS MER: Ronaldo hånas på nätet för ”välutrustad” staty


Oscar Wilde; London, England

Författaren var känd för sin humor, men han hade nog inte skrattat i fall han såg avbildningen i London som avtäcktes 1998.

 


James Dean; Los Angeles, USA
Den unge rebellen erövrade tonårshjärtan världen över. Något som statyn i Los Angeles inte gör. Det som ska vara james Dean blickar ut över Hollywood sedan 1988.

LÄS MER: Omdiskuterad blå jättepenis har vandaliserats

 


Lucille Ball; New York, USA
Statyn av skådespelerskan fick smeknamnet ”Läskiga Lucy” med all rätt. Statyn avtäcktes 2009 och ersattes några år därpå. Detta eftersom invånare i New York rasade över hur olik statyn var den älskade ikonen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset