Ikea-grundaren skänker bort halva förmögenheten.
Ikea-grundaren skänker bort halva förmögenheten.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad var en av världens rikaste människor. I sitt testamente skriver han att halva förmögenheten "skall användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland".

Ingvar Kamprads testamente offentliggjordes under onsdagen. I det skriver Kamprad att hälften av hans förmögenhet ska gå till hans fyra barn. Resten av pengarna går till stiftelsen Familjen Kamprads stiftelse vars syfte är att främja näringslivsutveckling i Norrland.

LÄS MER: Ingvar Kamprad är död

Ingvar Kamprad själv är från den småländska landsbygden. Men enligt Dagens Nyheter har Kamprad visat ett allt starkare intresse för den norrländska landsbygden på senare år.  

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad till DN.

LÄS MER: Kamprad skänker miljoner till äldre

Hur mycket pengar som kommer doneras är inte officiellt ännu. Dagens Nyheter skriver att det inte handlar om några mångmiljardbelopp utan snarare om några hundra miljoner. Förklaringen till detta är enligt tidningen att Ikeas värdering inte ger någon utdelning i arvsskiftet.

Läs hela testamentet här: 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ikea norrland