Framtidsforskaren Peter Siljerud om vad som kan vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad.
Framtidsforskaren Peter Siljerud om vad som kan vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad.

I takt med teknikens utveckling försvinner många traditionella jobb. Men det föds också nya yrken. Framtidsforskaren Peter Siljerud har listat tio yrken som kan existera i framtiden.

Över hälften av jobben i Sverige riskerar att bli digitalt ersatta inom de närmaste 20 åren, enligt en studie från Stiftelsen för strategisk forskning. Därför gäller det att veta vad man ska satsa på för att hänga med i utvecklingen.

– Tittar man på vilka jobb som ökar och vilka som försvinner så kan man se att de högkvalificerade jobben är de som ökar medan alla andra jobb minskar, säger framtidsforskaren Peter Siljerud, som har författat boken ”Bryt normerna”.

►LÄS MER: Fem yrken du INTE vill byta till

Han har listat en rad yrken som han tror kan bli verklighet inom en överskådlig framtid. Vad sägs om humordirektör, distanskirurg eller robotfamiljeterapeut?

– Det är väldigt svårt att komma på saker som inte redan finns. Men jag har kollat lite på olika trender som finns framåt, säger Peter Siljerud.

Han lägger in en brasklapp för att yrkena redan kan existera och säger att det givetvis kommer att skapas massvis med andra yrken som det inte går att gissa sig fram till.

– Sökordsoptimerare till exempel, vem trodde att man skulle kunna jobba som det för 20 år sedan?

LÄS MER: 22-årig man dödad av robot på jobbet

För att säkra sin framtid på arbetsmarknaden kan det vara bra att satsa på tekniska yrken enligt Peter Siljerud, exempelvis dataprogrammering eller att utveckla robotar.

– Eller så får man välja det totalt motsatta, vad är datorer dåliga på? Då tror jag att det är saker som har att göra med kreativitet, nätverkande och relationer. Mjuka uppgifter som är väldigt mänskliga. Där kommer datorerna att ha svårt att hänga med, säger Peter Siljerud.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset