Julia tog ett helt vanligt självporträtt och lade upp det på Instagram. Då blev hon påhoppad och kallad både slampa och hora. ”Jag blir ledsen, men tar inte åt mig”.

Julia Ekelöf går sista året på gymnasiet i Stockholm. Hon är 18 år och väldigt aktiv både på Instagram och som bloggare. Men en vanlig selfie blev för mycket för många följare, som gick till attack och kallade henne för ”hora”.

– Det var väldigt många killar som skrev att jag såg ut som en transa, att jag såg ut som en treåring som just upptäckt mammas sminklåda, att jag rent ut sagt såg för jävlig ut och att jag såg ut som en slampa, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Hatkonton på Instagram kallar unga tjejer för horor

►LÄS MER: Hon berättade om våldtäkterna – möttes av näthat

På bilden poserar hon för kameran i en t-shirt med texten ”Bilzerian” på. Den refererar till amerikanen Dan Bilzerian som blivit ett fenomen på Instagram, med nära sju miljoner följare. Hans bilder föreställer ofta halvnakna tjejer och hans lyxliv och han har anklagats för att vara kvinnoförnedrande. Han gillade Julias bild, vilket gjorde att den fick större spridning, men också fler hatiska kommentarer.

– Jag har fått en tröja med hans namn på. Jag tycker den sitter bra på mig. Min avsikt var inte att dela budskapet från hans sida, gällande kvinnoförtryck, eftersom jag själv kallar mig feminist och är för jämställdhet, säger hon.

– Men de flesta kommentarer hade att göra med hur jag hade sminkat mig, inte så jättemycket gällande tröjan.

Hatiska kommentarer är dock inget som dök upp för första gången på just denna bild, utan snarare något som Julia är van vid.

– Jag blir ledsen, men tar inte åt mig. Vem som helst skulle bli ledsen om de blev kallad för slampa och hora.

Varför tror du folk blir så provocerade?

– Jag tror de ser upp lite till Dan Bilzerian, att de har honom som någon sorts förebild, en machoman som lever ett lyxliv och får jättemycket tjejer. De kanske blir avundsjuka. Om han gillar min bild då är det okej att kalla mig sådana saker.

​​ Hon har inte polisanmält några av kommentarerna, däremot har hon blockerat de följare som skriver hatiskt och anmält deras konton på Instagram. Hon har även skrivit om händelsen både på sin blogg och på Facebook.

– Det är väldig många som skrivit till mig att jag ska stå upp för mig själv och inte ta åt mig, för att jag är jättevacker. Det blir man glad av, absolut. De som blivit upprörda över t-shirten har jag alltid skrivit svar till, och det har inte slutat i bråk utan i att vi rett ur våra tankar tillsammans.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset