Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, ser ingen större hälsofara i att dricka julmust under högtiden, men börjar du dricka läsk flera gånger i veckan bör du se upp.
Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, ser ingen större hälsofara i att dricka julmust under högtiden, men börjar du dricka läsk flera gånger i veckan bör du se upp.

Det är väl ingen nyhet att julmust är en riktig sockerbomb. Metro har kollat hur mycket socker olika julmuster innehåller.

Livsmedelsverket
Åsa Brugård Konde, nutritionist.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, konstaterar att det viktigaste är hur vi äter och dricker i vardagen. Att dricka julmust på julafton är i sig inget hälsofarligt, trots att sockermängden är stor.

– Jag ser det som ett större bekymmer att dricka läsk varje dag. Då blir det svårt att hålla energin i balans, säger hon.

►LÄS MER: 104-åringens hemlighet: tre burkar läsk om dagen

Hon har också observerat att den period julmusten är i ropet numera sträcker sig ända från första advent – eller ännu tidigare – till tjugondedag knut. Och överflödet består inte bara av läsk. Överallt omkring oss finns sötsaker i groteska mängder och det kan vara svårt att stå emot lockelserna.

– Det är förstås en smaksak att prioritera julgodis eller julmust. Välj det du tycker mest om och njut av det. Men att dricka läsk till vardag innebär ökad risk för högt blodtryck, höga blodfetter och såklart också för viktuppgång. Kroppen registrerar knappt alla de kalorier vi dricker. Vi känner inte samma mättnad som om vi äter socker i fast form.

►LÄS MER:  Mus upplöst efter fyra dagar i läsk

För den som verkligen älskar julmust men som inte vill överskrida sitt dagliga kaloriintag alltför mycket kan lightmust vare en idé.

– De sötningsmedel som ingår i lightläsk är noga bedömda, så de är inte farliga. Men tro inte att man kan kompensera med extra mycket mat eller något annat sött bara för att man dricker lightläsk.

Det bästa, enligt Åsa Brugård Konde, är att dricka vatten till vardags.

►LÄS MER:  Tändvätska farligt lik julmust enligt anmälan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Julmat Mat Socker