Förekomsten av könssjukdomar ökar i Sverige och sedan tio år tillbaka har gonorré ökat kraftigt.
Förekomsten av könssjukdomar ökar i Sverige och sedan tio år tillbaka har gonorré ökat kraftigt.

Antalet gonorrésmittade i Sverige ökar – samtidigt finns det numera bara en enda sorts antibiotika som biter på gonorré, skriver SVT Vetenskap.

Förekomsten av könssjukdomar ökar i Sverige och sedan tio år tillbaka har gonorré ökat kraftigt, enligt Folkhälsomyndigheten. Orsakerna beror på flera saker men bland annat handlar det om att fler testar sig oftare och att många struntar i att använda kondom, skriver SVT Vetenskap.

►LÄS MER: Här är det vanligast med klamydia – län för län

Amerikanska hälsomyndigheter har klassat gonorrébakterien som en av de värsta superbakterierna – eftersom det bara finns en antibiotika kvar som kan bota den. Gonorrébakterien har nämligen en förmåga att snabbt lära sig att tåla nya sorters antibiotika och byta ut delar av sin arvsmassa – för att inte påverkas.

För sju år sedan, i Japan, upptäcktes den första gonorrébakteriestammen som inte ens den sista antibiotikasorten – Ceftriaxon – biter på.

– Det brukar ta tio till tjugo år från de första fallen av resistenta gonorréinfektioner identifierats till dess att den resistenta stammar spridit sig globalt, säger Magnus Unemo, chef för WHO:s referenslaboratorium för gonorré vid universitetssjukhuset i Örebro till SVT Vetenskap.

►LÄS MER: Ungdomar är inte rädda för könssjukdomar: "Man bryr sig inte"

Forskarna räknar med att resistent gonorré snart kommer bli vanligt i Sverige. Sjukdomen kan medföra allvarliga konsekvenser som infertilitet och blindhet – även hos barn till smittade mödrar. Sjukdomen kan också sprida sig till hjärtat och skelettet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset