Konspirationsteorier har funnits lika länge som människan, enligt Erik Åsard.
Konspirationsteorier har funnits lika länge som människan, enligt Erik Åsard.

Det är ont om klimatskeptiker i Sverige men det finns många som tror att hemliga sällskap styr utvecklingen i världen, visar en Yougovundersökning. Med internet har konspirationsteorier blivit lättare att sprida men de har nödvändigtvis inte blivit fler, enligt en expert.

Det kryllar av konspirationsteorier på nätet – några har uppkommit nyligen medan andra har en lång historia. Nästan 50 procent av svenskarna tror exempelvis att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder, enligt en undersökning som opinionsföretaget Yougov gjord på uppdrag av Metro.

Men varför tror vi över huvud taget på konspirationsteorier?

– En förklaring är att de ersätter mer rationella förklaringar som man av någon anledning inte vill tro på. När man tar del av nyheter om en stor händelse har man boxar i hjärnan som man för in den informationen i. Oftast har man en förutbestämd uppfattning och den information som kommer ska passa den information man redan har, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier, som har skrivit flera böcker om konspirationsteorier.

Enligt honom har konspirationsteorier alltid existerat.

– De är lika gamla som människan. Med internet har de blivit lättare att sprida men de har nödvändigtvis inte blivit fler, säger han.

LÄS MER: I huvudet på en konspirationsteoretiker

Nästan en tredjedel av svenskarna tror att staten styr vad svenska medier publicerar, enligt Yougovs undersökning. En överraskande stor siffra enligt Lennart Weibull, seniorprofessor vid SOM-Institutet.

– Våra undersökningar visar att förtroendet för innehållet i public service-medierna, som är statligt reglerade, ligger väldigt högt, säger han och fortsätter:

– Men det kan handla om ett populistiskt perspektiv. Att eliten har för mycket att säga till om och att de där uppe håller ihop. Det finns sådana föreställningar inom de populistiska partierna.

Däremot är det ganska få svenskar som tror på konspirationsteorier om att USA skulle ligga bakom 9/11 eller att att myndigheter släpper ut så kallade kondensstrimmor med gifter för att påverka befolkningen.

Klimatförnekare och månlandningsskeptiker är det också ont om i Sverige – enbart två procent motsätter sig att mänsklig aktivitet påverkar klimatet och att människan varit på månen.

LÄS MER: Experten: Här är de tre största konspirationsteorierna

I vilken utsträckning stämmer eller stämmer inte följande påståenden in på din egen inställning?

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd i Yougovs onlinepanel under perioden 16-19 februari 2018. 1521 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

Tre stora konspirationsteorier

Elfte september

Det var inte al-Qaida som flög in i World Trade Center. Enligt konspirationsteoretikerna var det i stället antingen Pentagon, det amerikanska försvaret, George W Bush eller alla tre som låg bakom attentatet.

Illuminati

Sällskapet Illuminati grundades år 1776 av den bayerske professorn Adam Weishaupt. Illuminatiorden förbjöds efter ett decennium men glömdes inte bort. Enligt konspirationsteoretikerna existerar sällskapet fortfarande och styr i hemlighet utvecklingen i världen.

Giftiga kondensstrimmor
De vita streck, kondensstrimmor, som flygplan lämnar efter sig innehåller enligt konspirationsteorin kemiska eller biologiska ämnen som påverkar befolkningen. Det är myndigheter som av olika anledningar förgiftar kondensstrimmor, enligt konspirationsteoretikerna.

Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag.

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm.

I efterhand? Allt material laddas upp på Lilla Viralgranskaren, där även föreläsningarna från förra Källkritikens dag ligger.

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

• Har du frågor om mat och hälsa? Det är inte alltid självklart hur saker ligger till kring kroppen och dess funktioner och det finns många frågetecken och föreställningar ute på nätet. Nu har du chansen att få reda på vad som gäller. Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket finns på plats för att reda ut vanliga missförstånd och myter. Ställ din fråga till [email protected] så kan den får ett svar på scen på Kulturhuset 13 mars!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om miljö klimat