Höstdag i Hertsöträsket utanför Luleå. 
Höstdag i Hertsöträsket utanför Luleå. 

För en vecka sedan var det fortfarande sommar i södra halvan av Sverige. Men vädergudarna har gjort en helomvändning och på ett par dygn gjort landet kyligare, med frostiga nätter och löv i skiftande färger.

Scoopshot/Andreas Delvert

Kantarellskörd i Karlstad. 

Scoopshot/Solveig ”Veiken” Svensson

Dags att skörda nypon i Göteborg.  

Scoopshot/Mir

Pildammsparken i Malmö i höstskrud. 

Nu har hösten brett ut sig över större delen av Sverige. När måndagsdygnets temperaturer sammanställdes hade de tre storstadsområdena fått hösttemperaturer, och bara på ett fåtal platser var det fortfarande sommar.

– Hösten gjorde ett ganska ordentligt hopp och intog i princip hela Svealand och Götaland på ett par dygn, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Enligt meteoroligisk definition är hösttemperatur detsamma som en dygnsmedeltemperatur under 10 plusgrader. När temperaturen varit sådan minst fem dygn i sträck är det höst.

– De närmaste dagarna kommer det förmodligen att vara hösttemperaturer på många håll, men bara något enstaka område kommer att få höst, säger Sandra Andersson. Närmast kusten kommer hösten ganska sent. Stockholm brukar få höst nu i slutet av september, men i övriga kustkommuner brukar den inte dyka upp förrän i oktober.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset