Svårt att koncentrera dig när du ska plugga? Här är ”pluggsymfonierna” som hjälper dig att klara tentan.

Privat

Håkan Lidbo

Jens Johnsson

Martin Ljungdahl

– Många har inte en aning om hur de ska plugga, säger ljuddesignern Martin Ljungdahl.

Han har tillsammans med Högskolan i Borås och grammisnominerade kompositören Håkan Lidbo tagit fram tre låtar som hjälper dig att rädda tentan.

Låtarna är anpassade för tre vanliga tillfällen när du pluggar: Fokuskrävande, brist på kreativ inspiration och vanlig, hederlig ångest över studentekonomin och höga prestationskrav.

–  Musik frigör serotonin som är ett hormon som påverkar koncentrationsförmågan och gör oss lugnare. Om man verkligen tycker om en låt frisätts också dopamin vilket ger gåshud och starkt välbehag, höjer koncentrationen och inlärningsförmågan. Detta är något som skulle kunna vara användbart i studiesyfte, säger Martin Ljungdahl.

Pluggsymfonierna baseras på tidigare forskning som undersökt hur musik påverkar oss psykiskt och fysiskt. Martin Ljungdahl förklarar att låtar med text är dåliga att lyssna på eftersom hjärnan lägger stor fokus vid texten.

– Vi har funderat på hur man ska göra för att så lite som möjligt störa den kognitiva processen. En av melodierna är lugn och följsam som gör att man blir mer avslappnad. Men samtidigt måste det vara intressant att lyssna på trots att det är ganska monotont.

Studenten Helny Malmborg, 23, som pluggar på Högskolan i Borås testade att lyssna på låtarna och kände resultat direkt.

– Jag kände ju i alla fall att två av låtarna gjorde mig piggare och gladare, säger hon.

– Jag har väldigt svårt att plugga när det är helt tyst. Då börjar jag lätt tänka på annat. Så jag skulle definitivt kunna tänka mig att lyssna på sådan här musik.

Låtskaparna hoppas att pluggsymfonierna ska göra att fler hitta bättre musik att plugga till.

Här kan du lyssna på pluggsymfonierna.

Sonata Concentrata

Långsam takt och monoton melodi som sänker hjärtrytmen. Hjälper dig att slappna av och ökar koncentrationsförmågan.

Pepp i A-dur

Den här låten är bra för att plocka fram en peppighet och glädje. "Den kan få en student att hitta glöden igen", säger Martin Ljungdahl.

Toccata Creativo

Den här låten innehåller oväntade musikaliska vändningar som stimulerar hjärnans kognitiva tankeprocesser och ökar lyssnarens kreativitet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset