Övertandläkaren Wedad Hammoudi förklarar att frätskador kommer från surt pH-värde i munnen. Läsk är en stor bov som kan fräta sönder tänderna. 
Övertandläkaren Wedad Hammoudi förklarar att frätskador kommer från surt pH-värde i munnen. Läsk är en stor bov som kan fräta sönder tänderna. 

Läsk, energidryck, alkohol och mat: Många är bovarna som kan slita på dina tänder. Det är en dyr historia om frätskador uppstår, men det går att förebygga. Här är vad som bör undvikas för att hålla sin tandhälsa på topp.

Ett första tecken på slitage är att tänderna blir matta. Enligt publicerade studier utgör frätskador den vanligaste typen av tandslitage, och den värsta boven är sura livsmedel.

Wedad Hammoudi arbetar som övertandläkare vid Folktandvården Eastman institutet och är doktorand vid Karolinska Institutet där hon driver ett forskningsprojekt om tandslitage. Hon förklarar att frätskador uppkommer när emaljen löses upp av för sura pH-värden i munnen.

– Skalan går från 1 till 14, där 1 är som mest surt. Emaljen börjar lösas upp när pH runt tänderna är cirka 5.5 eller lägre. Ju lägre pH-värdet är och ju längre tid syran påverkar tänderna, desto mer förloras emalj och dentin. Man kan säga att tänderna urkalkas.

►LÄS MER:  Nya trenden kan få tänderna att lossna: "Förstör rötterna"

Den vanligaste orsaken till frätskador är sur läsk, Cola har exempelvis 2,5 i pH-värde. Och om surhetsboven kombineras med annat kan skadan på tänderna bli ännu värre.

– Lägger man en bit citron i sin läsk, som de gör i många restauranger, eller blandar man ihop läsk och energidrycker med alkohol så sjunker pH-värdet ännu mer, förklarar Wedad.

Ett stort intag av citrusfrukt och bär, sura uppstötningar och ätstörningar är också stora faktorer för syraskador. Och eftersom att många inte vet om livsmedlens pH-värde kan det vara svårt att veta när man stoppar in något surt i munnen. Bara för att smaken är så kallat sur betyder inte det att pH-värdet alltid behöver vara det samma.

– Jag tycker att det är dags att man ställer krav på olika tillverkare att skriva pH-värdet på samtliga livsmedel och drycker vi konsumerar idag, säger Wedad Hammoudi.

►LÄS MER:  Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

Tandslitage och frätskador kan drabba alla, från unga med mjölktänder till gamla med permanenta tänder och på lång sikt kan tandslitage orsaka kosmetiska problem så som ändrad tandfärg och form, ilningar, frakturer och tuggsvårigheter. Och det går inte att rätta till problemet snabbt och smidigt om det gått så långt att tänderna fått svåra frätskador.

– Behandlingen av utslitna tänder är ofta omfattande, tidskrävande och kostsam för både patienten och samhället. Det finns många olika tekniker och material som kan användas för att återställa, man kan behöva höja bettet, förlänga tandkronan, utföra tandreglering eller rotfylla tänder ibland, säger Wedad.

►LÄS MER:  Freja, 2, fick dra ut åtta tänder – nu varnar mamman för tandkrämen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa