"Ditt jävla CP”. “Jag känner mig helt schizad”. “Du måste ha en släng av OCD”. Oavsett om det är över ett telefonsamtal i väntan på bussen eller på förstasidan av en tidning så benämns ofta olika typer av sjukdomar och diagnoser på ett felaktigt och nedvärderande sätt.

Metro har träffat tre personer som delar med sig av sina upplevelser om hur det är att leva i ett samhälle där deras tragedi gång på gång används för att förminska, kränka och fördumma.

Nicole Blomgren, 21 år.

Nicole Blomgren, 21 år.

Nicole Blomgren blev mobbad för sin CP-skada under hela sin uppväxt. I dag har hon slutat skämmas och tagit makten över sitt handikapp. Men hon tycker fortfarande att det är sårande när personer använder ordet ”CP” på ett nedvärderande sätt.

Läs mer om Nicole och hör vad hon har att säga här:

Beatrice Olsson Raksuthee, 31 år.

Beatrice Olsson Raksuthee, 31 år.

Beatrice Olsson Raksuthee kunde ägna timmar åt sina tvångstankar. Men med hjälp av medicinering och terapi kan hon i dag leva sida vid sida med sin OCD. Men hon tycker att det är tråkigt att personer inte tar sjukdomen på allvar och pratar om den på ett felaktigt sätt.

Läs mer om Beatrice och hör vad hon har att säga här:

Pebbles Karlsson Ambrose, 49 år.

Pebbles Karlsson Ambrose, 49 år.

Pebbles Karlsson Ambrose fick sin första psykos efter en förlossning, och den andra psykosen gjorde henne sjuk i sex månader. I dag lever hon med schizoaffektivt syndrom och hon tycker att det finns en felaktig bild av psykospatienter, något som hon vill ändra på.

Läs mer om Pebbles och hör vad hon har att säga här:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset