Att äta mat efter säsong är inte bara snällt för plånboken, det är även bra för miljön. Just nu befinner vi oss i en period där mycket av frukten och grönsakerna i butikerna har flugits in från andra länder, men det finns fortfarande en del närodlat att frossa i.

IBL/Alamy/TT

"Ekologiskt är bra på många sätt, men inte när det kommer till vilken mat som är rätt för säsongen", säger  Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. 

Som konsument är det inte så lätt att veta hur det gått till när maten transporterats från sin odlingsplats för att slutligen hamna i en butik i Sverige. Samtidigt är det relativt enkelt att räkna ut vad som odlats i Sverige – och vad som kommer långväga ifrån. 

– Om man vill äta färska blåbär året om är det ju ganska lätt att räkna ut att de inte är plockade i våra egna skogar, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. 
 
 
Om du vill satsa på att äta säsongsmat från Sverige ska du enligt Naturskyddsföreningens hemsida just nu satsa på mycket rotfrukter. Det är bland annat säsong för potatis, kålrot, morot, palsternacka, vitkål och rödbeta. 
– Ekologiskt är bra på många sätt, även när man väljer sådant som odlats i Sverige. Men det gäller inte för vilken mat som är rätt för säsongen, inom de ekologiska kriterierna räknas inte transporten med, säger Åsa Brugård Konde. 
 
Enligt Naturskyddsföreningen är det just nu säsong för sparris och isbergssallad. Den svenska fruktsäsongen kommer inte igång förrän senare på året men den som vill köpa närodlat ska satsa på rabarber. Även persikor och citroner odlade i Europa är bättre än att köpa frukt som är fraktad från en annan kontinent. 
 
 
Åsa Brugård Konde poängterar dessutom att det många gånger kan vara bättre att köpa frukt och grönt som är fryst. 
– Frysta bär och grönsaker odlas när det är säsong och sedan sparas det. 
Hon tror att många kanske drar sig för att utesluta vissa saker ur kosten för att det inte är säsong, men att de små förändringarna kan göra skillnad. 
– Det beror på om man är villig att släppa taget helt enkelt. Det är vardagsvalen som man gör vare dag som har stor betydelse. Att äta något en enstaka gång kan man unna sig. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa