Pescovegetarianer som äter en kost besående av fisk och grönsaker löper minst risk att drabbas av tarmcancer
Pescovegetarianer som äter en kost besående av fisk och grönsaker löper minst risk att drabbas av tarmcancer

En ny omfattande studie visar att vegetarianer löper en betydligt mindre risk att drabbas av tarmcancer. För de som äter vegetariskt men även äter fisk några gånger i veckan är risken att drabbas nästan hälften så stor.

En amerikansk studie på drygt 77 000 friska personer som följts över tid visar att vegetarisk kost är ett effektivt sätt att minska risken för tarmcancer, skriver svt.se.

Enligt studien var risken att drabbas för tarmcancer 22 procent mindre för de som åt en helt vegetarisk kost och för veganer var risken 16 procent mindre. Allra bäst klarade sig dock så kallade pescovegetarianerna, alltså de som äter vegetariskt men även äter fisk. För de var risken att drabbas av tarmcancer hela 43 procent mindre.

Alla som deltog i den amerikanska studien tillhörde det kristna samfundet sjundedagsadventisterna i USA, en grupp som utmärker sig för att äta en mestadels vegetarisk kost och som dessutom undviker andra saker som är tätt kopplade till cancer, som alkohol och rökning. Deras levnadssätt gör dem enligt Elisabet Wirfält, professor i nutritionsepidemiologi vid Lunds Universitet, till perfekta försökspersoner.

– Den här typen av studiedesign är speciellt bra när man vill undersöka kostens inverkan, och det behövs fler studier av denna storlek och design, säger hon till SVT.

Fjärde vanligaste cancerformen

Tjocktarms- och ändtarmscancer utgör tillsammans tio procent av cancerfallen i Sverige och Tarmcancer är därmed den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige. Resultaten av den här studien stödjer dessutom  tidigare forskning som pekat ut rött kött som en riskfaktor för tarmcancer.

– Rött kött har en koppling till cancer och speciellt till tjocktarmscancer. Det som är intressant är att pescovegitarianerna nästan halverar risken, säger Alicja Wolk professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset