En klassisk boef bourgignon funkar efter vinprovningen.
En klassisk boef bourgignon funkar efter vinprovningen.

Under en vinprovning så äter man naturligtvis ingen mat, då blir det en helt vanlig middag, dummer. Däremot finns det ingen skam i att småäta lite precis innan och efter du blindar din chardonnay, pinot och merlot och här är några saker du kan tänka på.

Innan vinprovningen

Ställer du till med hemmavinprovning kan det vara en bra idé att erbjuda ett glas av nåt gott samt lite snacks och smårätter innan själva provningen sätter igång. Dels för att det är trevligt, naturligtvis, men också för att se till att alla har något i magen innan vindrickandet börjar på allvar. Det vet vi ju alla hur det kan gå annars. Man kan ju så klart också spotta ut vinet under provning men, som man säger, spitters are quitters. Bättre i så fall att dricka lite mindre. Chips, marconamandlar, några fina charkisar, bruschetta och goda oliver är alla klassiska och trevliga försnacks men välj helst inte grejer som smakar alldeles för starkt bara. Det är visserligen inte sommelier-SM ni laddar upp för men LITE prestige ligger det väl i att pricka smaker eller blindningar, även om det bara är för en själv, och det blir inte direkt lättare med avdomnade smaklökar.

►LÄS MER: Så lyckas du med vinprovningen hemma

Under vinprovningen

Under själva vinprovningen är det ren koncentration, nervositet och illa dold vinnarskalle som gäller så för de allra flesta räcker det med att ha tillgång till ett glas vatten för att rensa smaklökarna då och då. Vill man absolut ha något att knapra på så är det på sin höjd vanligt vitt bröd eller sådana sådana där smaklösa, oblatliknande ostkex som gäller. På vissa vinprovningar erbjuds enklare tilltugg, men då mer för att diskutera matmatchningar och se hur vinet uppför sig mot andra smaker än att folk vill kunna småäta. Välj i så fall tilltugg med rena smaker som till exempel chips eller nötter om du vill ha något salt, choklad eller torkad frukt om du är ute efter något sött eller citron och bär om du behöver något syrligt.

Efter vinprovningen

Nu har ni provat vinerna koncentrerat så då har det äntligen blivit dags att dricka dem som de egentligen är menade: till mat, i sällskap och under livliga konversationer. Självklart är det också trevligt att få reda på hur vinerna ni precis smuttat på uppför sig ihop med mat och i stora klunkar. Så vad ska man då laga efter en vinprovning? Självklart mat som passar vinerna och det eventuella tema ni valt för provningen. Har ni till exempel provat röda bourgogneviner är det få saker som slår en klassisk boef bourgignon medan vita, smöriga chardonnayer från samma område passar som handen i handsken till en bit fisk med en underbar liten vitvinsås. Har ni druckit peppriga syrahviner från Rhone måste man ju bara bjuda på entrecote med bea och efter att ha provat italienskt kan i alla fall inte jag tänka mig bättre än en vällagad risotto eller passande pasta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby