När fyller Cheryl år egentligen? Mattegåtan har fått hela världen att fundera – det finns nämligen två möjliga svar, beroende på hur du tolkar frågan.

Frågan låter inte så komplicerad – det gäller att räkna ut när Cheryl fyller år. Men den har skapat lika stort huvudbry som en viss blåsvart klänning. Det går nämligen att tolka frågan på olika sätt.

Kenneth Kong är tv-presentatör i Singapore och är den som först lade upp frågan på sin Facebook, eftersom han och hans fru inte kunde komma överens om svaret. Det var den 11 april, och sedan dess har frågan delats tusentals gånger och omskrivits i medier världen över, bland annat i australiensiska Herald Sun och brittiska Guardian.

Men vad är det som gör gåtan så lurig? The Guardian har gjort en genomgång av frågan och här kommer ett försök till en svensk översättning. Först själva frågan:

Albert och Bernard blev precis vänner med Cheryl, och de vill veta när hon fyller år. Cheryl ger dem en lista på 10 möjliga datum.

15 maj, 16 maj, 19 maj

17 juni, 18 juni

14 juli, 16 juli

14 augusti, 15 augusti, 17 augusti

Cheryl berättar sedan för Albert vilken månad hon fyller i och för Bernard vilken dag i månaden hon fyller.

1. Albert: Jag vet inte när Cheryl fyller år, men jag vet att Bernard inte heller vet.

2. Bernard: Först visste jag inte när Cheryl fyllde år, men nu vet jag.

3. Albert: Då vet jag också när Cheryl fyller år.

Så, när fyller Cheryl år?

Läs gärna frågan igen, och försök att komma fram till ditt svar. Facit följer nedan.

Rätt svar är den 16 juli, vilket bekräftats av SASMO, en matematikolympiad i Singapore som ligger bakom frågan. Ändå är det flera som läst frågan och i stället kommit fram till svaret den 17 augusti.

Men hur kan det finnas två svar? Allt handlar om hur du tolkar frågan. Här följer en genomgång av de olika tolkningarna.

Den 16 juli:

Påstående 1: Om Albert bara känner till månaden men ändå kan avgöra att Bernard inte heller vet när Cheryls födelsedag äger rum så kan månaden inte vara maj eller juni. Den 18 maj och den 19 juni är nämligen unika datum, eftersom siffrorna 18 och 19 inte förekommer någon annanstans. 

Hade maj eller juni varit möjliga alternativ, så skulle Albert inte kunna hävda att Bernard inte känner till rätt datum.

Påstående 2: När Bernard säger att han plötsligt vet vilket datum Cheryl fyller år har han alltså räknat ut att det rör sig om juli eller augusti. Eftersom den 14 finns som alternativ i både juni och augusti kan det inte vara Cheryls födelsedag. Det måste alltså vara den 16 juli, den 15 augusti eller den 17 augusti.

Påstående 3: Albert säger sig nu också veta när Cheryl fyller år, vilket innebär att det måste vara den 16 juli. Eftersom det finns två alternativ i augusti hade Albert inte kunnat veta vilket datum som är rätt, om födelsedagen var i augusti.

Den 17 augusti:

Påstående 1: Albert känner till att Bernard inte heller vet när födelsedagen är, och räknar därför ut att det inte handlar om ett unikt datum som den 18 juni eller 19 maj. Han retar Bernard i sitt första påstående.

Påstående 2. Bernard förstår nu att Albert räknat ut att det inte rör sig om den 18 juni eller 19 maj. Han förstår också att juni är fel månad, eftersom det bara finns ett datum kvar i juni, och Albert skulle isåfall ha räknat ut rätt svar. Han förklarar då att han nu vet vilket datum det handlar om.

Om Bernard redan nu vet rätt svar, måste det vara en unik siffra för dagen det handlar om, som inte förekommer i flera alternativ. Men det finns två 14, två 15 och två 16 kvar. Eftersom Bernard räknat ut att juni är fel månad finns det dock bara en 17 kvar. Det måste alltså vara den 17 augusti som är rätt svar.

Påstående 3. Albert förstår hur Bernard har resonerat och kommer fram till samma svar.

Men hur kan två svar vara rätt? 

Egentligen är det alltså den 16 juli som är rätt svar och det andra svaret, den 17 augusti, bygger på ett falskt antagande. Det bygger på att Albert redan från början vet om att Bernard inte heller vet när födelsedagen är. I själva verket räknar han ut det i påstående 1 genom att utesluta maj och juni (vilket han kan göra eftersom han vet att juli är rätt månad)

Men den riktiga gåtan är kanske: vem vill egentligen vara vän med någon som Cheryl som inte bara ger ett rakt svar på en enkel fråga?

►LÄS MER: Vilken färg har den här klänningen? Hela nätet bråkar om #dressgate

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset