Munskölj från Listerine kan skada tänderna istället för att förbättra dem.
Munskölj från Listerine kan skada tänderna istället för att förbättra dem.

Att skölja med Listerine direkt efter borstning med flourtandkräm är lika effektivt som att skölja med vatten. Det vill säga att flourskyddet mot karies sköljs bort.

Listerine dominerar på hyllan med munskölj, men innehåller för lite fluor för att skydda mot karies. Följer man produktens anvisningar kan munsköljen till och med försämra skyddet mot hål i tänderna, rapporterar SVT Plus.

Instruktionerna på förpackningen är att skölja efter tandborstning, något som ger motsatt effekt mot vad produkten är till för. När man sköljer med produkten sköljer man bort flouret från tandkrämen på tänderna, precis det som händer om man sköljer med vatten direkt efter tandborstning.

Tidigare har Tandläkarförbundets logotyp synts på flaskorna, men år 2008 tvingades tillverkaren ta bort den så produkten Listerine innehåller för lite flour.

►LÄS MER:  Här är livsmedlen som fräter mest på dina tänder

Listerine-sköljen Total Care beskrivs som ”den mest avancerade och kompletta” i munsköljsserien, trots det innehåller produkten bara 0,02 procent natriumflourid. Och även om smaken kan ge en fräsch smak i munnen så är det inte en produkt tandläkarförbundet rekommenderar.

– Ska man motverka karies rekommenderar vi aldrig något som är under 0,05 procent, och nästan alltid med 0,2 procent natriumfluorid, säger chefstandläkare Pia Gabre, professor i cariologi vid Göteborgs universitet, till SVT Plus.

Den övre tillåtna gränsen för munskölj och tandkräm är 0,3 procent natriumfluorid. Rekommendationen från Socialstyrelsen för munskölj som komplement till tandkräm är något lägre: från 0,05 till 0,2 procent.

►LÄS MER:  Rödvinständer kan hindra kariesattack

I ett mejl till SVT Plus från produkttillverkaren Johnsson & Johnsson skriver de att det är bättre att skölja med Listerine än med vatten. De ger dock ingen kommentar på att man kan få sämre skydd mot karies om man sköljer med Listerine efter bortning med flourtandkräm.

SVT Plus sänds ikväll klockan 21.00 på SVT1.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fluor Hälsa