Semestern är på intåg och med den även sena kvällar vid sommarstugan eller i skärgården – med myggen. Men det finns medel för att motverka en attack.

TT

Med hjälp av biologen och myggexperten Emma Åhlén har Testfakta jämfört sju olika myggsprejer. Emma Åhlén, som har en myggodling, har utfört testet genom att spreja myggmedlen på plattor av skumgummi som påminner om mänsklig hud, skriver Testfakta.

– Jag testade genom att både täcka hela ytan och bara dra ett streck för att se om det räcker med en mindre mängd. Sedan slumpade jag ut placeringen i odlingen, säger Emma Åhlén till Metro.

►LÄS MER: Här är bästa myggmedlet

Vid två tidpunkter, efter en timme och efter sex timmar, räknades antalet mygg som satt på varje platta. Samma test upprepades fem gånger, totalt gjordes tio mätningar, och plattornas placering ändrades slumpmässigt varje gång. Och resultatet blev positivt.

– Alla medel har effekt, även om effekten är olika bra.

Testet visade att effekten var större på de ställen där hela ytan var täckt än på de ställen där hon bara hade dragit ett streck.

– Jag tycker att det är problematiskt att det uppenbart är så mycket effektivare att täcka en stor hudyta än en liten yta, eftersom det ändå rör sig om ganska starka gifter.

►LÄS MER: Myggen går på onyktra och upphetsade

Att ytorna lästes av vid två tillfällen beror på att flera av medlen påstås vara effektiva även efter sex timmar.

– Och jag kan inte säga att effekten avtar, utan samtliga är effektiva även efter sex timmar, säger Emma Åhlén.

Samtliga myggmedel i testet är godkända av Kemikalieinspektionen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset