Om polisen påträffar alkohol på studentflaken i Västerås är det färdigåkt. Studentflaken på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.
Om polisen påträffar alkohol på studentflaken i Västerås är det färdigåkt. Studentflaken på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.

Ingen mer alkohol på studentflaken. Det gäller numera i Västerås. Kommunen har skärpt regelverket kring studentkorteger.

Metro har tidigare skrivit om Södertälje kommun som förbjuder alkohol på studentflaken. För Stockholms studenter är det fortsatt fritt fram för alkohol på flaken.

Men nu faller ännu en stad in i ledet med förbud. Västerås stad har satt upp striktare regler för studentflak. Alkohol är totalförbjudet, skriver VLT. Även den folköl som studenterna ofta sprutar på varandra.

Västerås stad har även infört förbud mot alkohol i skolans lokaler eller på skolans mark. ”Du släpps heller inte in på skolan om du är berusad”, står det i kommunens informationsblad.

►LÄS MER: Här är det slutfestat på studentflaken

Sedan gäller även att inga glasflaskor får finnas på flaket, en vuxen flakvärd ska vara med, föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år, hållfasta skyddsräcken på flaket ska vara minst 110 centimeter höga, säkert kommunikationssystem mellan flak och förare ska finnas, hastighet högst 20 kilometer i timmen.

Studentflak generellt har varit omstridda. Senast i fjol planerade Rikspolisstyrelsen att införa ett flakförbud efter ett upprepat antal olyckor.

Enligt Helén Sahlin, kommunikationschef på Örnsköldsvikskommun, hade staden ett förbud mot alkohol på studentflaken redan förra året. Det är polisen som börjat ta i med hårdare tag runt studentfirandet som lett till ett alkoholförbud, utöver de lokala ordningsstadgar som gäller. Och ett alkoholförbud ser det ut att bli i Örnsköldsvik även i år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset