I veckans nätfråga undrar Ruger vilka märkliga supernischade subkulturer som är Metros sociala medier-redaktör Jack Werners favoriter. Har du också en fråga om internet du vill ha svar på? Skicka den till [email protected]

Man vet ju att det finns många subkulturer på nätet. Men vilken är din favorit? Ruger

––––––––––––––––––––––

Nätet har den fantastiska funktionen att varenda litet påfund, varje småttigt särintresse, varje detalj, kan hitta en målgrupp stor nog för att ett fungerande forum ska kunna byggas på dess axlar. Detta öppnar för den unika möjligheten för allt pyttelitet att bli jättestort.

Din iakttagelse är alltså helt sann, Ruger. Och din fråga är rolig och spännande – inte minst eftersom den tillåter mig att gräva bland mina allra mest obskyra fynd. Vilken som är min favorit någonsin har jag dock väldigt svårt att säga, så jag serverar istället en samling exempel.

Låt mig börja med forumet Doppelganger and Identity Research Society. Där finns drygt 200 medlemmar, som tillsammans i nästan 20 000 inlägg har diskuterat vilka kändisar de är helt övertygade om har bytts ut mot dubbelgångare. Ett helt underforum är tillägnat den välkända konspirationsteorin att Beatles-medlemmen Paul McCartney under bandets storhetstid dog, och ersattes av en lookalike. Men i avdelningen för övriga kändisars dubbelgångare diskuteras bland annat Britney Spears, Bob Dylan och Angeline Jolie, och deras eventuella ersättare.

En lite muntrare detaljhobby jag upptäckt på sistone är det fantastiska Reddit-underforumet r/thomasthedankengine, där man ägnar sig åt att placera kända hip hop-refränger på signaturmelodin till den brittiska barnserien Thomas the Tank Engine and Friends. Hittills har hundratals låtar remixats på forumet – och resultaten visar sig faktiskt vara överraskande catchy.

Mitt sista exempel är egentligen en gammal klassiker, som jag även tidigare uppmärksammat. Kring 2010 blev ett forum som handlade om teveserien Buffy the Vampire Slayer omskrivet. Det var ett populärt forum, med över 38 000 inlägg, men en sak var annorlunda: Samtliga inlägg var skrivna av en och samma person. Forumet anfölls av provocerade 4chan-användare och kraschade. Efter sig lämnade det bara en sorglig historia.

 
Som så många andra subkulturer på nätet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset