"Det vanligaste är mobiler, Ipads, ringar, smycken och bälten. Sen finns det andra saker vi hittar också", säger  Anders Lennerman, säkerhetsdirektör på Arlanda.
"Det vanligaste är mobiler, Ipads, ringar, smycken och bälten. Sen finns det andra saker vi hittar också", säger  Anders Lennerman, säkerhetsdirektör på Arlanda.

Ett samurajsvärd, en älgskylt och ett sängbord – fyllt med underkläder. Årligen glöms och lämnas diverse grejer kvar på flygplatser. Men en del grejer är mer udda än andra.

Varje år reser omkring 23 miljoner passagerare från Arlanda flygplats, norr om Stockholm. Det är därför inte konstigt att grejer tappas bort och glöms kvar.

Men en del saker som hittats genom åren är så pass speciella att man frågar sig hur de ens är möjliga att glömma.

– Det vanligaste är mobiler, Ipads, ringar, smycken och bälten. Sen finns det andra saker vi hittar också. En älgskylt och ett samurajsvärd har vi hittat. Och fyra vinterdäck som någon försökte få med sig, säger Anders Lennerman, säkerhetsdirektör på flygplatsägaren Swedavia som driver Arlanda flygplats, till Metro.

Han säger att det vanligaste stället där folk glömmer saker är i säkerhetskontrollen.

Allt som lämnas kvar på flygplatsen kommer sedan in till hittegodsavdelningen där det sparas i tre månader, innan de lämnas över till Röda Korset för att säljas vidare inom hjälporganisationens verksamhet.

Även i terminalen hittas en hel del prylar. Ofta lämnar resenärer kvar saker när de inser att de har brist på bagageutrymme.

– Vi har även hittat saker som en vindsurfingbräda, ett sängbord med en låda fylld med underkläder, och en resväska fylld med enbart fjärrkontroller, säger Anders Lennerman.

Förutom saker hittas årligen en hel del mynt och sedlar i olika valutor, vanligen dollar, euro eller thailändska baht. Bara förra året lämnade resenärer kvar 50 000 kronor på flygplatsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset