Elisabeth Svantesson eller Ulf Kristersson har lyfts fram som två heta namn till partiledarstolen.
Elisabeth Svantesson eller Ulf Kristersson har lyfts fram som två heta namn till partiledarstolen.

Vem kan ta över efter Anna Kinberg Batra, och varför har moderaterna hamnat i den här situationen? Metro har tagit hjälp av två statsvetare för att reda ut läget.

Uppdatering: Texten publicerades första gången under torsdagen. Under fredagen meddelade Anna Kinberg Batra att hon lämnar posten som partiledare för Moderaterna. 

Varför vill allt fler att Anna Kinberg Batra avgår?

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola:

Det handlar om partiets relativt dåliga opinionssiffror och det låga förtroendet för Anna Kinberg Batra. Man har delvis vant sig vid att siffrorna är betydligt bättre än de är i dag. Kritiken mot henne riktades redan i våras, men då lyckades det stoppas.

Om man ska förstå bakgrunden så är Moderaterna ett parti som befinner sig i en kris, och lösningen som en del i partiet vill ta till är ett ledarskifte. Krisen handlar inte om Anna Kinberg Batra, utan man kan nästan säga att Moderaterna har en identitetskris där man inte vet vilka man är och vad man ska stå för politiskt. Sättet man försöker lösa det på är med personbyte, men det är nog en för enkel lösning.

Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet: 

Här finns det olika motiv misstänker jag. En del av dom kan säkert vara politiska. Men framför allt handlar det om att Moderaterna under den här perioden sedan valet har tappat successivt hela tiden och Anna Kinberg Batra bryter inte själv igenom i opinionen. De har uppenbart inte lyckats dra in poänger på den ganska allvarliga politiska kris som Sverige genomgick i somras, den regeringskris som man faktiskt i nån mening genomgick. Att inte Alliansen eller Moderaterna lyckades vinna något på det, det är ett kvitto på att det inte är så bra ställt.

Men jag tror också att det är viktig att komma ihåg att många av länen börjar se om sina egna hus. Vi vet att röstningsbeteendet är så att många röstar på samma parti på nationell nivå som man röstar på regional nivå. Vilket alltså innebär att om Moderaterna inte har ett lokomotiv på nationell nivå riskerar även de regionala och lokala att förlora mandat. De börjar känna själva att de sitter löst och drabbas av partiets allmänna nergång.

Vad talar för att hon avgår och vad talar emot?

Jenny Madestam:

Det som talar för är att fler och fler länsförbund vill se ett skifte. Då blir det naturligtvis ohållbart att stanna kvar till sist. Inte minst om det är en majoritet som uttrycker det. Det som talar mot är naturligtvis motsatsen, att det inte blir en majoritet som kräver avgång. Det är helt och håller det det handlar om. Sen naturligtvis krävs det även en naturlig kandidat, någon som kan ta över. Och där har vi än så länge inte hört några förslag på namn som framförts av partiet.

Magnus Blomgren:

Det som talar för att hon avgår är att opinionsläget inte går att blunda för. Det kan en partiledare överleva om man har partiet i ryggen, men har man inte det så får man väldigt stora problem. Alla partier har starkare och svagare fästen. Om de starkare fästena, som framförallt rör sig om storstäderna när det kommer till Moderaterna, säger att de inte vill ha kvar Batra så försvagas naturligtvis hennes position. Det finns en ketchupeffekt i sådana här processer. Att när börjar det rinna ut så kan det gå väldigt fort. Ingen vill stå på förlorarnas sida.

Det som talar emot är att det ju är ett år innan valet. Jag vill uttrycka det så här, det är ett exceptionellt riskspel att byta partiledare i det här läget. Men man har en större benägenhet att ta risker om man inte har så mycket att förlora. Det är väl det länsförbund efter länsförbund börjar känna, att de inte har så mycket att förlora på att ta risken att byta partiledare.

Vem kan ta över efter Anna Kinberg Batra?

Jenny Madestam:

Man vill hitta en person som har en tydligare framtoning, vad det nu innebär. Man vill även ha en person som har lång erfarenhet av partipolitik på toppnivå och kanske även varit minister. De naturligaste namnen då är Elisabeth Svantesson eller Ulf Kristersson.

Ulf Christersson har funnits med länge och är nog för många ett tryggt namn, men ändå är han inte alltför gammal. Elisabeth Svantesson har haft tunga uppdrag för partiets räkning och är en person som inte är helt anonym för väljarna. Hon har en central position, och det är sådana personer man riktar blicken mot när det ska bli ett ledarskifte.

Jag har läst listor där namn som Carl Bildt, Hanif Bali, Mikael Odenberg och Beatrice Ask förekommit. Det tror jag inte är realistiskt. Speciellt inte de som är ”föredettingar”, om man kan säga så. Personer som delvis lämnat dagspolitiken. Hanif Bali är även en alldeles för kontroversiell person för att vara ett partiledarnamn.

Magnus Blomgren: 

Jag vågar inte svara på det. Det finns ju ett antal namn som har figurerat, men det är ju viktigt att komma ihåg att de personerna inte är dumma nog att ställa sig på barrikaden och säga att de vill ta över förrän det är helt klart att Anna Kinberg Batra avgår. Egentligen kan man nog föra den diskussionen först om det är så att hon säger att hon kastar in handduken. Ulf Kristersson är i alla fall en av dem som framstår som ett alternativ. Men han har ju hittills, vad jag förstår, tackat absolut nej.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset