Peter Jöback, "Babblarna" och Tommy Körberg som "Lola".
Peter Jöback, "Babblarna" och Tommy Körberg som "Lola".

Få saker är mysigare än att förtrollas av en musikal när höstens kyla letar sig in. Som tur är får flera stora musikaler premiär i höst. Här är nio av dem.

”Peter Jöback – Med hjärtat som insats”

Var: Cirkus i Stockholm.

Datum: Torsdagar, fredagar och lördagar, 20/9-15/12.

En av Sveriges mest framgångsrika musikalstjärnor, Peter Jöback, gör sin första egna show på över 20 år. Showen beskrivs som ”en musikalisk resa och fest som spänner från det poetiska till det storslagna med det bästa från Peters fantastiska repertoar”. Det låter ju lovande!

LÄS MER: ”Peter Jöback: Jag känner mig rätt färdig med Fantomen”

”Babblarna – Första musikalen”

Var i urval: Ljungby, Karlstad, Örsundsbro, Askersund, Södertälje, Surahammar, Uppsala.

Datum: 15/9 – 7/10 (fler datum och platser för turnén finns att hitta på deras hemsida).

Alla med barn i sin närhet kan intyga att barnen inte kan få nog av Babblarna med Babba, Bibbi, Diddi och alla andra färgglada figurer i spetsen. Under året har det populära gänget gett sig ut på en musikalturné och det fortsätter även i höst i flera städer runt om i Sverige.

”Lola”

Var: Cirkus i Stockholm.

Datum: Torsdagar – söndagar 22/9 – 2/11.

I den här musikaliska monologen genomför Lola, spelad av Tommy Körberg, sin sista föreställning efter att ha fått sparken av sin manager på ålderns höst. På scenen får Körberg sällskap av pianisten Carl Flemsten. Sunil Munshi, som bland annat regisserade årets Melodifestival, står för både idén och regin i ”Lola”.

”Från Broadway till Duvemåla”

Var i urval: Malmö, Umeå, Borås, Visby, Kristianstad, Gävle, Luleå, Stockholm.

Datum: 21/9 – 21/10 (fler datum och platser för turnén finns att hitta på deras hemsida).

Det låter som varje musikalälskares dröm att under en och samma kväll få uppleva en konsert med musik från flera av världens största musikalsuccéer. Det är precis vad ”Från Broadway till Duvemåla” är. Föreställningen har några säsonger bakom sig och under konserten sjungs låtar från bland annat ”Kristina från Duvemåla”, ”Phantom of the opera”, ”West side story”, och ”Mamma Mia!”.

”Så som i himmelen”

Var: Oscarsteatern i Stockholm.

Datum: 13/9 – 15/12.

Kay Pollaks klassiker från 2004 var bland annat Oscarsnominerad för bästa utländska film. Nu blir det en musikal av Kay och Carin Pollak, med nyskriven musik av Fredrik Kempe. ”Så som i himmelen” handlar om dirigenten Daniel Daréus som plötsligt avbryter sin internationella karriär efter ett sammanbrott och återvänder till sin barndomsby.

”West side story”

Var: Malmö Opera.

Datum: 21/8 – 16/12.

Musikalklassikern ”West side story” om de rivaliserande gängen Jets och Sharks och paret Tony och Marias förbjudna kärlek har satts upp många gånger genom åren. Nu är det Malmö Operas tur, där Jason ”Timbuktu” Diakité står för nyöversättningen. En ”fartfylld uppsättning med dans och hisnande stunts” utlovas!

”Broarna i Madison County”

Var: Maximteatern i Stockholm och Slagthuset i Malmö.

Datum: 12-30/9 i Stockholm och 12-27/10 i Malmö.

Boken ”Broarna i Madison County” om kärlekshistorien mellan familjekvinnan Francesca och den äventyrlige fotografen Robert kom 1992. Ett par år senare kom den hyllade filmen med Meryl Streep och Clint Eastwood i huvudrollerna och när musikalen gick på Broadway 2014 vann den flera Tonys. Nu är det dags för Sverigepremiären.

Här tar Peter Stormare illa upp över att han inte fick spela Sveriges version av Clint Eastwood:

”Ghost”

Var: China Teatern i Stockholm.

Datum: 14/9 – 16/12.

”Ghost” är förstås baserad på den romantiska fantasy-thrillern och 90-talsfilmen med Patrick Swayze och Demi Moore i huvudrollerna. Vem minns inte den ikoniska scenen där de drejar medan ”Unchained melody” spelas? Precis som i filmen handlar det om en man som är fångad mellan andevärlden och verkligheten efter ett rån.

”The sound of music”

Var: Intiman i Stockholm.
Datum: 21/9 – 11/11.

Efter att ha spelats i vår är det dags för klassikernas klassiker ”The sound of music” att återigen inta Intiman i höst. Musikalen beskrivs som ”en förtrollande upplevelse för hela familjen”. Precis som originalet handlar den om Maria, som förändrar livet för Georg von Trapp och hans sju barn genom musiken.

LÄS MER: ”Max Martins hitlåtar blir musikal”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musikal