Det är lätt att lova mycket när det nya året ska firas in. Men att hålla det är inte lika lätt. Alexander Rozental, legitimerad psykolog, ger sina bästa tips för hur man ska klara löftet.

I fjol var det tolv procent som avgav ett nyårslöfte, enligt en undersökning av Yougov som gjorts på uppdrag av Metro. 34 procent av dem höll nyårslöftet helt och hållet medan 51 procent höll det delvist. Även i år är det 12 procent som säger sig ska ha ett nyårslöfte, enligt Yougov.

LÄS MER: 19 procent chans att hålla sitt nyårslöfte

De vanligaste nyårslöftena är att motionera mera, att gå ned i vikt och att spara mer pengar, visar undersökningen.

– Det finns studier som säger att nyårslöften fungerar ganska väl jämfört med personer som lovar sig en förändring men som inte uttrycker det i något nyårslöfte. Då brukar det funka bättre för dem som har uttryckt ett nyårslöfte vilket talar för att det finns en vits med att ha nyårslöften, säger Alexander Rozental.

– Ett vanligt problem däremot är att många inte funderar över vilka förändringar det innebär. Man ska inte komma på sitt nyårslöfte vid tolv-slaget utan fundera ut det innan så att man vet vad man vill åstadkomma och tänka på vad det innebär rent konkret. Då ökar chanserna att man ska kunna hålla det, fortsätter Alexander Rozental

LÄS MER: Hälsosammare liv vanligaste nyårslöftet 2014

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset