”Ett helt nytt Jupiter”, säger forskningsledare Scott Bolston, vid Nasa, om den bild, och den data, som rymdsonden Juno tagit av Jupiter.
”Ett helt nytt Jupiter”, säger forskningsledare Scott Bolston, vid Nasa, om den bild, och den data, som rymdsonden Juno tagit av Jupiter.

I snart ett år har rymdsonden Juno rest runt Jupiter. Nu har den tagit ett foto som visar planeten i fantastisk detalj.

Vackra fotografier av Jupiter är vi inte bortskämda med, vilket inte är konstigt med tanke på att planeten ligger på nästan 600 miljoner kilometers avstånd från Jorden.

LÄS MER: Forskare: Därför kommer vi troligtvis aldrig hitta liv i rymden

Det har Nasa nu, med hjälp av rymdsonden Juno, lyckats råda bot på. Häromdagen släppte myndigheten bilden ovan, och den har fått rymdälskare världen över att tappa hakan.

Bilden är i själva verket en sammansättning av flera fotografier, tagna vid olika tidpunkter, för att hela planeten ska vara upplyst av dagsljus. Fotografierna som använts har samlats in under totalt tre omloppsbanor runt planeten, och varje varv tar Juno ungefär två månader att genomföra.

LÄS MER: Experten: Då bor vi på Mars

De gigantiska stormar som syns på bilden är bara ett av planetens stora mysterium som forskarna arbetar för att lösa.

– Vi är förbryllade kring hur de kan uppstå, hur stabila formationerna är, och varför Jupiters nordpol inte ser ut som dess sydpol, säger Scott Bolston, forskningsledare, i ett uttalande från Nasa.

– Vi frågar oss om detta är ett dynamiskt system, där vi bara ser ett steg som vi kommer få se försvinna under det kommande året, eller om detta är en stabil formation och att dessa stormar cirkulerar kring varandra.

Redan den 5 augusti 2011 skickades rymdsonden Juno iväg men först den 5 juli förra året påbörjade sonden sin omloppsbana kring Jupiter. Under sitt första år har den hunnit samla in mycket information om planeten.

– Det är så mycket som sker här att vi inte förväntade oss att vi behövde ta ett steg tillbaka och börja tänka på detta som ett helt nytt Jupiter.

LÄS MER: Christer Fuglesang: ”Så blir du astronaut”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jupiter rymden