Lag från hela Europa kan kvala till Women's Esports League.
Lag från hela Europa kan kvala till Women's Esports League.

Women's Esports League. Det är namnet på ligan som ska pusha esportscenen för kvinnor till nästa nivå. "Esporten har verkligen möjlighet att vara en jämlik sport eftersom det inte finns några fysiska begränsningar som skiljer kvinnor från män och då vill vi lyfta upp det" säger Olivia Mattsson på Female Legends.

Tillsammans med Challengermode går Female Legends i bräschen för kvinnor inom esporten. Nu lanserar de Women’s Esports League, en liga exklusivt för kvinnliga spelare. En av få satsningar av det här slaget någonsin.

Diskussionerna kring ligan har pågått sedan i sommar men har blivit mer konkret under hösten och i december startar de öppna kvalen. Premiärsäsongen rullar sedan igång under första kvartalet 2019.

En seriös satsning

Olivia Mattsson från Female Legends är glad att äntligen kunna presentera en konkret satsning för tjejer där ingen ska behöva oroa sig över att få kränkande kommentarer.

– Vi vill ge dem en chans att tävla utan att höra förnedrande kommentarer och för att visa tjejer att det finns folk som tror på dem. Dessutom vill vi erbjuda en seriös plattform och liga med en prispott som kan mäta sig med andra tävlingar, säger hon.

LÄS MER: Erik Glanell: Medan Sverige sov var jag med om något historiskt

Under första säsongen gör lagen upp om en prispott på 50 000 kronor i CS:GO och League of legends. Lag från hela Europa är välkomna att kvala.

– Vi har märkt att det är högt tryck på våra League of legends- och CS:GO-turneringar. Framförallt från svenskt håll men även från övriga Europa. Det visar på att det är brist på turneringar över lag, säger Olivia Mattsson.

En chans att visa upp sig

Med Women’s Esports League är ambitionen också att erbjuda en plattform som pushar konkurrensen framåt i den kvinnliga scenen. I förlängningen är förhoppningen dessutom att det ska underlätta för lagen att ta steget till att bli proffs på heltid.

– Det kommer bli något stort. Speciellt när det är etablerat. Det är inte separata turneringar utan en liga som kräver att man ständigt måste utvecklas och verkligen ta esporten på allvar. Det ger möjligheter för deltagarna att visa upp sig så att organisationer och lag kan plocka upp dem eller vissa spelare, säger Olivia Mattsson.

LÄS MER: Valves krav på Dota 2-lagen: Straffa spelare som beter sig illa

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset