USA har ett komplicerat valsystem med många termer som man behöver känna till för att hänga med – här är en liten ordlista!

Elektorer: Det är de 538 elektorerna i USA som egentligen röstar fram presidenten. Varje amerikansk delstat har ett visst antal elektorer baserat på befolkningsmängd plus tre som representerar det område där huvudstaden Washington ligger (District of Columbia).

Principen är att vinnaren tar hem rubbet. Om en majoritet i delstaten röstar exempelvis republikanskt så är det republikanernas elektorer som får rösta fram nästa president och demokraternas elektorer får inget att säga till om. Detta är skälet till varför partierna hårdsatsar på vissa stater.

Inte alla delstater har majoritetsval – Maine och Nebraska har egna regler men också ganska få elektorer, 4 respektive 5.

►LÄS MER: Det här behöver du veta om valet i USA

Vilka är då dessa personer? Elektorer är personer som de politiska partierna i delstaten utsett. De kan inte vara medlemmar i senaten eller representanthuset eller på annat sätt representera den amerikanska staten. Det får heller inte vara en person som gjort uppror mot Förenta staterna eller skyddat dess fiender. Det är vanligt att det är en person som partierna vill belöna för troget arbete inom partiet.

Kritik mot systemet: det innebär att en president kan väljas med en minoritet av väljarnas röster.

Swing states: Delstater där opinionen inte är överväldigande för endera partiet får enormt mycket uppvaktning från politikerna. I nuläget ser följande delstater ut att kunna bli "swing-stater", enligt Realclearpolitics.com (inom parantes vad de röstade på i valet 2012):

Nevada (dem)

Arizona (rep) Iowa (dem)

Missouri (rep)

Wisconsin (dem)

Michigan (dem) Ohio (dem)

Pennsylvania (dem)

New Hampshire (dem)

Virginia (dem)

North Carolina (rep)

Georgia (rep)

Florida (dem)

Caucus: Det är en slags blandning av val och stormöten, det mest kända är delstaten Iowas som inleder processen där partierna vaskar fram presidentkandidater. Det är första gången som väljarna får en chans att säga sitt om utbudet. Reglerna är olika mellan delstaterna, men går ut på att väljarna ställer sig bakom de olika presidentkandidaterna. USA:s delstater har antingen den här typen av nomineringsmöten eller primärval. 

Primärval: En vecka efter valmötet i Iowa hålls det första primärvalet i delstaten New Hampshire. I primärval får väljarna chansen att rösta fram de olika partiernas representanter. Formellt utsågs presidentkandidaterna vid partikonventen i juli.

►LÄS MER: Så här fungerar egentligen det amerikanska primärvalet 

Inauguration: Tillfället då presidenten svärs in. Sker 20 januari 2017. Enligt den amerikanska konstitutionen måste presidenten då göra en ed eller försäkran för att få lov att påbörja sin mandatperiod. Insvärningen sker utanför Kapitolium i huvudstaden Washington och omgärdas av mycket pompa och ståt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset