David Cameron är partiledare för Konservativa partiet, men kommer att avgå till hösten.
David Cameron är partiledare för Konservativa partiet, men kommer att avgå till hösten.

Tycker du att det är för många begrepp att hålla reda på när du läser om Brexit? Läs igenom Metros ordlista för att få koll på vad som rapporteras.

Artikel 50:

För att kunna lämna EU måste Storbritannien åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget. I det står det att varje medlemsstat i EU får besluta om utträde ur unionen. Från och med att artikel 50 är åberopad har Storbritannien två år på sig att förhandla fram hur den nya relationen med EU ska se ut. BBC har skrivit en mer utförlig förklaring.

Boris Johnson:

Har tidigare varit borgmästare i London och har varit ett av Brexit-kampanjens största affischnamn. Johnson är också favorit till att bli premiärminister efter avgående David Cameron, skriver Aftonbladet.

Brexit:

Ja, vad innebär egentligen uttrycket som det pratats om hela helgen? Det är en sammanslagning av Britain och exit och syftar alltså på Storbritanniens utträde ur EU.

Bremain:

Tvärtemot Brexit. Sammanslagning mellan Britain och remain, och syftar på om Storbritannien hade stannat kvar i EU.

EU:

Förkortning på Europeiska unionen, alltså den union som Storbritannien bestämt sig för att lämna. 28 nationer, inklusive Storbritannien, är medlemmar i unionen. Läs mer om hur EU fungerar i Dagens Nyheters genomgång.

Jean-Claude Juncker:

Tidigare premiär- och finansminister i hemlandet Luxemburg och är i dag Europeiska kommissionens ordförande. Enligt nyhetsbyrån Reuters är Juncker angelägen om att påbörja förhandlingarna om Storbritanniens utträde så fort som möjligt. Detta medan Boris Johnson, som spås bli ny premiärminister i Storbritannien, skriver i The Telegraph att det inte är någon brådska.

Konservativa partiet:

Har majoritet i House of Commons, den primära lagstiftaren i Storbritannien. Partiledaren och premiärministern David Cameron har gjort klart att han kommer att avgå till hösten på grund av Brexit, enligt The Guardian.

Labour:

Det socialdemokratiska oppositionspartiet i Storbritannien. Partiledaren Jeremy Corbyn har fått kritik för att inte gjort tillräckligt för att undvika Brexit och flera parlamentsledamöter kräver hans avgång, skriver Sky News.

Premiärminister:

Titeln på många av världens länders regeringschefer, bland annat Storbritanniens. Den motsvaras i Sverige av statsministern. David Cameron är för tillfället premiärminister i Storbritannien fram till att han avgår.

Riksdelar:

Landet Storbritannien innehåller fyra riksdelar som är England, Wales, Skottland och Nordirland. Riksdelarna var inte överens om Storbritannien skulle lämna eller stanna kvar i EU, visade resultatet. I England och Wales röstade majoriteten för ett utträde, medan de flesta i Skottland och Nordirland ville vara kvar i EU.

UK och Great Britain:

UK är förkortning för United Kingdom, alltså vad Storbritannien heter på engelska. Great Britain syftar inte på nationen Storbritannien, utan den stora ö som innehåller riksdelarna Wales, England och Skottland.

Underhuset: 

Är en av två kammare i det brittiska parlamentet, det andra är överhuset. Underhuset, House of Commons på engelska, är den primära lagstiftaren i Storbritannien och utser vem som blir premiärminister. På europaportalen.se kan du läsa mer om Storbritanniens parlament.

LÄS MER: Lost när det gäller Brexit – här är en snabbguide över vad som hänt

LÄS MER: Politiker runt om i Europa vill också göra en Brexit

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik