Har Tara retuscherat bilden på Jessica Almenäs? Till höger är originalet.
Har Tara retuscherat bilden på Jessica Almenäs? Till höger är originalet.

Tidskriften Tara hävdar att de inte retuscherat omslagsbilden på Jessica Almenäs. Då letade hon upp originalet. ”Döm själva”, skriver hon.

Jessica Almenäs stormade i går mot Taras omslagsbild: ”Den är minst 5 år gammalt och TOTALT sönderretuscherad”, skrev hon på Instagram.

Hon hade sett tidningen i ett ställ och kände inte igen sig själv på omslaget. När hon laddade upp en bild av tidningen på Instagram var det flera som snabbt reagerade:

”Tänkte precis samma sak när jag såg den i affären idag! Såg knappt att d var du!” skriver en av programledarens följare.

”Heja Jessica! Bra och viktigt att du säger ifrån!” skriver en annan.

Men Tara slår i från sig kritiken och menar att de inte alls retuscherat bilden. Chefredaktör Ann Fredlund svarar på frågan via mejl:

”Vi har inte retuscherat bilden utan köpt den från en bildbyrå i detta skick. Tyvärr är bilder ofta redan retuscherade när de kommer via bildbyråer, vi har inget behov av att retuschera någon. Tvärtom vill vi visa kvinnor som de är, men i detta fall hade vi inte mycket annat att tillgå då vi ville illustrera henne i löpkläder med anledning av hennes nya löpbok”

Det har fått Jessica Almenäs att reagera på nytt. Nu har hon gått till källan, bildbyrån IBL och lagt upp de båda bilderna sida vid sida på sitt Instagram-konto.

 

”Tara säger alltså att de inte alls har retuscherat bilden utan köpt den så där från bildbyrån. Mja, jag vet inte. Döm själva”, skriver hon om jämförelsen.

Även nu är det flera följare som håller med om att Taras omslagsbild ser retuscherad ut.

”Som om de gjort en vaxdocka av dig. Madame Tussauds nästa?” skriver en följare.

”Att de inte begriper att deras 'sanning' är rätt lätt att kontrollera”, skriver en annan.

Dessvärre är den högra bilden något suddig på Jessica Almenäs Instagram så Metro hör av sig till IBL för att få tag på originalbilden.

– Vi retuscherar aldrig personbilder av det här slaget men jag kan inte svara på vad alla gjort, från fotograf och framåt, säger Jaak Kruusmägi på IBL till Metro, innan han skickar bilden.

Mikael Gustavsen / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Originalbilden från IBL Bildbyrå.

När Metro får tag på fotografen Mikael Gustavsen, förklarar han att han tagit bilden för Aftonbladets räkning. Han bekräftar att den är retuscherad från första början, men han tycker också att bilden på Taras omslag ser annorlunda ut mot hans original.

– Det är inget snack om saken att bilden är retuscherad. Men problemet med Tara-omslaget är att det är något med proportionerna som inte stämmer. Jag vågar inte svara på vad Tara har gjort, men något med proportionerna är fel, säger han till Metro.

– Det räcker att du ändrar några få millimeter så kommer en människa se helt annorlunda ut.

Men även originalbilden, som är tagen för ett antal år sedan, har fotografen alltså retuscherat själv.

– Den är fixad, det är en fem år gammal bild och den är retuscherad helt klart. Men som sagt, på min bild ser hon ut som sig själv, hon är retuscherad men ser ut som sig själv. Det gör hon inte på Tarabilden.

Har du kvar originalet från fotograferingen?

– Ja, men det är ingenting som jag lämnar ifrån mig. Den diskussionen får du nog ta med Aftonbladet för det är deras bild från början. Det är den enkla anledningen, jag äger inte rätten till bilderna

►LÄS MER: Almenäs hårda kritik mot tidningen efter retuschen: ”Ni borde skämmas”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset