Många oroas över åldrandet och tar till olika metoder för att bromsa åldertecken. Nu kan ett helt vanligt blodprov avslöja hur gammal din kropp är, det visar forskning från Uppsala universitet.

Man skiljer på kronologisk ålder och biologisk ålder, där den senare avslöjar hur du väl du tagit hand om sig själv. Både de inre och yttre organen åldras men den som missköter sig kan ha en biologisk ålder som är äldre än den kronologiska åldern.

►LÄS MER: Så kan du bromsa dina ålderstecken

Nu kan du via ett vanligt blodprov ta reda på din kropps biologiska ålder. Det visar en studie från Uppsala universitet, där forskarna analyserat blodprov från sammanlagt 1000 personer. 

– Med den här kunskapen kan det vara lättare att motivera medicinska behandlingar eller få en patient att ändra livsstil och samtidigt kunna följa effekten av behandlingen, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet och en av författarna till artikeln.

►LÄS MER: Pillret kan bromsa ditt åldrande – testas snart på människor

Genom att analysera proteiner i blodet kan man beräkna en individs ålder, vikt, längd och höftomkrets.

Vissa faktorer påskyndar kroppens biologiska åldrande, medan andra motverkar det.

Stress påskyndar åldrandet genom att de påverkar olika molekylära processer. Den som röker och dricker läsk kan öka sin biologiska ålder med hela sex år. Men genom att till exempel motionera, äta fet fisk och dricka måttliga mängder med kaffe kan man motverka åldrandet.

Studien publicerades i tidskriften Scientific Reports. 

►LÄS MER: Det manliga p-pillret är snart här – "kommer revolutionera våra sexliv"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa