Plötsligt kom regnet. Men om du är ledig behöver ju inte det betyda att det inte finnas något att göra. Metro frågade några experter om deras tips för regniga dagar.

Jimmy Håkansson

TT

Miranda Sigander

Jessica Björkäng

Johanna Karlsson

TV
Jimmy Håkansson
TV-journalist som bland annat skriver för Nöjesguiden och Göteborgs-posten

Krunegård och Jinder på turné
Webbserie på SVT.

– En riktig reality-pärla. Det som är så härligt är att det är två diametrala motsatser som kastar sig i en bur och tvingas slåss mot varandra som en metaforisk konstnärlig cagefight. Det blir verkligen en sådan superkyla som gradvis luckras upp. I och med att det är en turnéatmosfär besöker de små avfolkningsorter, så det blir som ett extra lager.

Orange is the New Black
Amerikansk tv-serie som skildrar livet på ett kvinnofängelse. Finns att se på Netflix. Den tredje säsongen hade premiär den 12 juni.

– Det har blivit en sommarklassiker man kan falla tillbaka på och det är skönt att få en hel säsong rätt ner i datorn som man kan ta del av. Sedan när man väl träffar polarna har man hela serien gemensamt för alla som är populärkulturellt medvetna kollar på den, det är liksom kanon.

True detective
Amerikansk kriminalserie. Säsong två har premiär den 21 juni. Går att se på HBO Nordic.

– Jag gillar den första väldigt mycket, men i säsong två är det verkligen upp till bevis om det bara var ett turskott. Rollistan i säsong två känns dock lite svajigare. Men det kan också vara att skaparen Nic Pizzolatto är som en Quentin Tarantino som kan förnya karriärer. Antingen så är det fantastisk TV eller så är det bara ett trainwreck.

Chef’s Table
Amerikanskt matlagningsprogram som visas på Netflix.

– Det är kvalitets-tv i ordets alla bemärkelser, det går inte att jämföra med andra till exempel Master Chef. Man får komma hudnära en av världens bästa kockar. Det är lite som en slags slow-cooking, man bygger inte bara drama som i Master chef och liknande mat-tv som bara är snabba kalorier.

► LÄS MER: Därför luktar det så gott efter ett regn

Film
Miranda Sigander
Filmkritiker på Tidningarnas telegrambyrå som förmodligen är Sveriges mest lästa filmskribent


Mission Impossible
Action. Premiär 31 juli.

– Det är Mission Impossible som kanske känns roligast. Det är kul att Rebecca Ferguson och Jens Hultén är med och pratar svenska med varandra. Båda två har dessutom ganska stora roller.
 
Pixels.
Actionkomedi. Premiär 12 augusti.

– Jag är inget Adam Sandler Sandler-fan, men trailern för Pixels ser kul ut. Det är en slags nostalgivurm som pågår och Pixels handlar ju om att karaktärer från gamla arkadspel som Pac-Man och Donkey Kong dyker upp och försöker förstöra jorden. Tyvärr är Adam Sandler med.

Amy
Dokumentär. Premiär 17 juli.

– Amy är en dokumentär om Amy Winehouse. Det är ingen storfilm, men det är nog många som kan se den. Den fick ganska mycket uppmärksamhet för att den är rätt kritiskt mot hennes pappa och hennes omgivning. Den ser jag mycket fram emot.

Fantastic Four
Superhjälteaction. Premiär 7 augusti.

– Det är någon slags reboot av Fantastic Four. Den senaste kom 2005 och nu är det dags ett nytt gäng. I grunden är det ännu en film om ett Marvelgäng, men den har nog sin publik också.

► LÄS MER: Trött på regnet? Det kunde ha varit värre

Böcker
Johanna Karlsson, skribent på bokbloggen Bokhora

Paula Hawkins – Kvinnan på tåget
2015. Massolit förlag.

– Den har blivit ganska omtalad, det känns nästan som att alla har snackat om den. Det är en perfekt bok som man sträckläser.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist – Kära Liv och Caroline
2015. Natur och Kultur.

– Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli har en podd som har blivit bok. Den består av frågor från deras lyssnare som de sedan svarar på. Den har korta kapitel så man kan läsa lite och sedan vända sig när man solar och sedan läsa lite till. Man kan också högläsa den i bilen, den är lättsam och rolig.

Stefan Spjut – Stallo
2012. Albert Bonniers förlag.

– Jag har tittat på den svenska serien Jordskott och är man är sugen på mer troll så är Stallo som kom ut för några år sedan ett bra val. Den handlar om troll i norra Sverige. Troll kanske är den nya trenden efter vampyrer, vi får se.

Bea Uusma – Astronauten som inte fick landa
1999. Rabén & Sjögren.

– Det här är ett tips för de yngre läsarna, och ett gammalt sådant. Bea Uusma skrev boken många år innan hon fick Augustpriset för Expeditionen. Den gavs ut på nytt igen i höstas och handlar om den tredje astronauten som var med på månlandningen 1969. Det är mycket rymdnördighet och jag tänker mig att man kan läsa den med sitt barn.

► LÄS MER: Tusentals daggmaskar regnade ner på norskt fjäll

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje