Hur ser reglerna ut för ditt studentflaksfestande?
Hur ser reglerna ut för ditt studentflaksfestande?

Snart kommer gymnasieelever landet runt att sjunga om studentens lyckliga dag. Men för att de ska få åka runt på studentflaken måste vissa krav vara uppfyllda.

Studentflaken är omåttligt populära – och ett årligen återkommande diskussionsämne när studentfirandet närmar sig.

I ett Facebook-inlägg går Polisen norra Gävle nu ut och påminner om att det inte bara är dunka dunka-musik, skrålande och ölsprutande som gäller. En del krav måste nämligen vara uppfyllda för att det ska vara tillåtet att färdas på flak eller släp.

Sjungom studentens lyckliga dag!Snart är det dags för studentfirande och många kommer att färdas på de populära...

Posted by Polisen norra Gävleborg (Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig) on Monday, 11 May 2015

På polisens hemsida går att läsa vilka regler som gäller kring studentflak.  Saker man måste göra innan avfärd är bland annat att anmäla färdväg till polisen, antal deltagare och vilken typ av fordon det rör sig om. Studenterna måste även utse en flakvärd som inte är med i festligheterna.

Rerglerna skiljer sig inte särskilt mycket mellan landets kommuner, även om det förekommer vissa skillnader i lokala bestämmelser. Som Metro tidigare skrivit om har Södertälje och nu senast Västerås totalförbjudit alkohol på flaken. I Stockholm finns sedan 2012 ett förbud mot flak i citykärnan, men det är forfarande fritt fram för alkohol på flaken.

► Här är nästa stad att förbjuda alkohol på studentflaken

Det finns även särskilda krav för studentflak, som går att hitta på Transportstyrelsens hemsida.

Studentflak har generellt varit omstridda. Senast i fjol planerade Rikspolisstyrelsen att införa ett flakförbud efter ett upprepat antal olyckor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset