Det finns mycket att tänka på innan du drar i gång grillen.
Det finns mycket att tänka på innan du drar i gång grillen.

Under våren och sommaren laddar många för sköna grillkvällar. Här är reglerna som gäller när du plockar fram grillen – både på balkongen och ute i det fria.

Egen tomt

På din egen tomt får du grilla förutsatt att det inte råder eldningsförbud. Grillen ska enligt Brandskyddsföreningen stå på ett plant och helt obrännbart underlag minst en meter ifrån en vägg eller annat brännbart. Grillen bör aldrig lämnas utan tillsyn och det ska alltid finnas vatten eller en brandsläckare till hands för att kunna släcka en eventuell brand.

Balkong i hyresrätt eller bostadsrätt

Hyresvärden eller bostadsrättsföreningen avgör om det är tillåtet eller inte med grillning på balkongen och vilken typ av grill som i så fall är tillåten, vilket står i föreningens stadgar. Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är det aldrig rekommenderat att grilla på balkongen, dels på grund av brandrisken, dels för att oset kan störa grannarna.

►LÄS MER: Sol, vänner och parkhäng – här är Stockholms 4 härligaste parker

Grillning på annan plats

Enligt allemansrätten får du göra upp eld i naturen om det kan ske under säkra förhållanden och det ska helst göras på anvisade eldningsområden. Här kan du hitta eldningsområdena för Stockholm, Göteborg och Malmö. Om eldningsförbud råder gäller det även här. Finns det inget anvisat eldningsområde är det sunt förnuft som gäller. Naturvårdsverket uppger att om du är det minska osäker på säkerheten bör du avstå.

Engångsgrill

Använder du en engångsgrill ska den enligt Brandskyddsföreningen placeras på ett icke brännbart underlag och släckas med stora mängder vatten innan den slängs. På en del ställen finns särskilda soptunnor för just engångsgrillar.

LÄS MER: 6 drycker som passar till grillat

Naturreservat

I naturreservat gäller andra bestämmelser. Naturvårdsverket rekommenderar att du planerar inför ett besök i ett naturreservat och letar upp information hos kommunen eller länsstyrelsen för att ta reda på exakt vad som gäller i just det reservat du vill besöka.

Gasolgrill

Om du använder dig av en gasolgrill ska slangen mellan gasolbehållare och grill kontrolleras inför varje säsong. Detta gör du genom att böja på slangen – uppstår sprickor ska slangen bytas ut innan du grillar, enligt MSB.

Träkolsgrill

Använd i första hand en elektriskt tändare. Använder du tändvätska ska den förvaras minst tre meter från elden.

LÄS MER: Så lyckas du med grillningen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset