Tarek Malak på Sibylla i Borlänge håller öppet för hemlösa på julafton – och skänker hela dagskassan till välgörenhet.
Tarek Malak på Sibylla i Borlänge håller öppet för hemlösa på julafton – och skänker hela dagskassan till välgörenhet.

En Sibyllarestaurang i Borlänge håller öppet på julafton för att kunna bjuda de som inte har ett hem på mat. Dessutom väljer personalen att skänka dagslönen och dagskassan till välgörande ändamål. – Julen handlar om att visa kärlek och värme till varandra. Det känns som att många glömt bort det, säger ägaren Tarek Malak.

Sibylla i Borlänge har bestämt sig för att göra en extra god gärning på julafton. Restaurangen har nämligen valt att hålla öppet för att kunna bjuda hemlösa på mat, något som bland andra Aftonbladet har skrivit om.

Dessutom kommer personalen som jobbar skänka dagslönen och hela dagskassan till välgörande ändamål.

Initiativet inleddes för några år sedan när ägaren Tarek Malak såg människor sova på gatan, medan andra köpte julklappar.

– Det blev så tydligt där och då. Människorna som sprang och köpte julklappar och knappt noterade de utanför butikerna som uppenbarligen inte har något. Jag hade precis öppnat upp en ny restaurang och tänkte att det borde finnas något jag kan göra, säger Tarek Malak till Metro.

Läs mer: Ensam i jul? Titta hit – här kan du fira utan familjen

Resultatet blev att han tog kontakt med organisationen Ria i Borlänge, som hjälper människor i utsatthet. Nu håller han julöppet på sin Sibyllarestaurang, där hemlösa kan få gratis mat. Dessutom skänks hela dagskassan och personalens lön på julafton till Ria.

– För mig är det en självklarhet. Julen är en tid för kärlek och finns där för att vi ska ta hand om varandra. I dag känns det som att människor glömt bort det. Det är mer fokus på dyra julklappar, sprit och mat än på våra medmänniskor, säger Tarek Malak.

Nu hoppas han att fler tar efter, och tar liknande initiativ.

– Här i Borlänge har flera redan tagit efter. Min förhoppning är att jag skapat en snöboll som sätts i rullning. En god sak för bra saker med sig, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om välgörenhet